Strane trupe ne mogu tek tako da se povuku iz Avganistana bez obzira na činjenicu koliko ta kampanja postaje opasna i skupa, upozorio je generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer. Ministarstvo odbrane prethodno je objavilo da je vojnik iz Drugog bataljona kraljevskog puka nedavno ubijen u eksploziji, dok je bio u patroli u Sanginu u provinciji Helmand na severu zemlje.

On je sedamnaesti britanski vojnik koji je ovog meseca izgubio život u Avganistanu, tako da od početka operacija u ovoj zemlji 2001. broj stradalih britanskih vojnika iznosi 186. De Hop Shefer je priznao da je to bio „tragični period“ za Veliku Britaniju i odao je počast „kritičnom poslu“ koji britanske snage obavljaju u zemlji.

On je, međutim, naglasio da su one deo međunarodnog tima koji se bori protiv talibana u južnom Avganistanu i da su i ostale zemlje u okviru te kampanje pretrpele gubitke. „Ukoliko čitate bilo koji lokalni list, može vam se oprostiti zato što mislite da se vojne snage vaše zemlje same bore u Avganistanu. Međutim, to nije slučaj. One su deo tima“, rekao je, „Vojska 14 država se bori na jugu Avganistana zajedno s kolegama iz Velike Britanije i sa avganistanskim snagama. Stotine vojnika NATO iz drugih zemalja takođe je izgubilo živote, što je tužno, ali pravo merilo zajedničkog požrtvovanja“.

Generalni sekretar NATO je kazao da je ispravno što se vodi javna debata o tome da li ima dovoljno vojnika ili helikoptera u Avganistanu. On je, takođe, ukazao na kritiku koju je uputio odlazeći vrhovni komandant savezničkih snaga general Džon Kredok, koji je optužio vlade NATO da su preuzele na sebe misije za koje ne uspevaju da obezbede novčana sredstva. De Hop Shefer je, međutim, dodao da ne treba dovoditi u pitanje neophodnost ili legitimnost međunarodne misije u Avganistanu.

„Ukoliko bi trebalo da se povučemo, Pakistan bi trpeo posledice kada je reč o međunarodnoj bezbednosti. U centralnoj Aziji bi se širio ekstremizam. Al Kaida bi ponovo imala odrešene ruke, a ambicije njihovih terorista su globalne. Ovo nije nagađanje, već činjenica. Oni koji tvrde drugačije, odnosno da možemo da se branimo od terorizma od kuće, jednostavno stavljaju glavu u pesak“.

Samoubilački napadi u Gardezu i Džalalabadu

Grupa talibanskih bombaša samoubica pokušala je juče da upadne u vladine zgrade i vojnu bazu u dva grada na istoku Avganistana i ubila četvoro ljudi, izjavili su zvaničnici. Šest bombaša samoubica, od kojih su neki nosili i ručno naoružanje, pokušali su da uđu u nekoliko vladinih objekata u Gardezu, ali su ubijeni prije nego što su stigli do meta. „Jedan od bombaša se razneo ispred obaveštajne službe i ubio tri obaveštajca. Ostale bombaše ubili su pripadnici snaga bezbednosti“, izjavio je Rohulah Samun, portparol provincijalnog guvernera. Još dvojica bombaša ubijena su u razmeni vatre sa policijom u Džalalabadu kada su pokušali da se probiju na gradski aerodrom u bazu stranih trupa. Lekari lokalne bolnice kažu da je u ovu ustanovu transportovano telo jednog ubijenog policajca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari