Prva zvanična poseta ambasadora SAD Meri Vorlik regionu juga Srbije imala je za cilj da promoviše potencijale kojima raspolažu opštine Vranje i Bujanovac za strana ulaganja, s obzirom na to da ovde u poslednje dve godine nije zabeležena nijedna „grinfild“ investicija. Vorlikova se posebno založila za pomoć malim i srednjim preduzećima kroz program USAID koji je i do sada bio podsticajan za privatni biznis.

– U južnu Srbiju SAD su preko USAID-a uložile više od 70 miliona dolara, najviše u infrastrukturu, razvoj ekonomije i kulture preko Američkog kutka u Vranju i Bujanovcu. Ohrabrujemo sve investitore iz Amerike da ulažu u jug Srbije, integralni deo Srbije koja korača krupnim koracima ka Evropskoj uniji – rekla je Vorlikova posle razgovara s predstavnicima lokalne samouprave u Vranju i Bujanovcu. Vlada SAD finansirala je 35 projekata u Vranju vrednih 1,3 miliona dolara od čega je preko USAID-a obezbeđeno 430.000 dolara.

– Svaki projekat je zauzeo svoje mesto u razvoju naše lokalne zajednice – ocenio je gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić, ističući kao izuzetno značajnu podršku SAD regionu juga Srbije, pre svega u ekonomskom razvoju i ohrabrivanju investitora da dođu sa konkretnim projektima pri čemu će imati podršku lokalne samouprave. Vorlikova je navela da će „američka ambasada u Beogradu nastaviti da naporno radi na tome da ohrabruje američke kompanije da investiraju u jug Srbije, kao i da sa Vranjem postoje dugogodišnji kontakti povodom tog pitanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari