Aktuelna reintegracija Privrednih društava „PRIM“, „Georad“ i „Autotransport“ u PD „TE – KO Kostolac“, koja su izdvojena 2004. godine iz Elektroprivrede Srbije, započeta je ove i očekuje se da bude završena u 2014. godini.

Podršku za ovaj proces pruža Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, a pozitivne efekte imaće sve strane. Kako je na nedavnom sastanku u Ministarstvu energetike izjavio pomoćnik ministra, Dejan Trifunović, buduće investicije u kostolačkom basenu i specifičnost usluga koje nude ova tri preduzeća predstavljaju dobre preduslove za uspešno vraćanje ove firme u okrilje matične kompanije iz koje su izdvojena pre devet godina. Trifunović je naglasio da je za uspešno okončanje ovog posla potreban stalni monitoring, kao i racionalizacija broja zaposlenih, sa krajnji rokom do 2017. godine. -Ove godine smo, uz podršku resornog ministarstva, pokrenuli inicijativu za reintegraciju ova tri privredna društva, rekao je Dragan Jovanović, direktor PD „TE – KO Kostolac“. Analizirajući period od 2005. godine do danas, nedvosmisleno smo utvrdili da delatnosti koje obavljaju ove firme apsolutno spadaju u osnovnu delatnost. Zato će njihovo vraćanje značajno podići poslovni nivo i dovesti do lakšeg funkcionisanja u oblasti proizvodnje, remonta i održavanja, kako na Površinskom kopu „Drmno“, tako i u Termoelektranama „Kostolac“, istakao je Jovanović.

Podršku u ovom procesu izdvojena preduzeća dobila su od i sindikalnih organizacija kostolačke kompanije EPS-a: -Povratak izdvojenih preduzeća neće uticati na zarade zaposlenih u PD „Termoelektrane i kopovi Kostolac“, naglasio je Jovica Tošković, predsednik Sindikata Kopova „Kostolac“ i nastavio: -Do 2017. godine ćemo napraviti novu analizu, a do tada će ova preduzeća morati da posluju na ekonomskim osnovama. Njima će posao biti obezbeđen i neće morati da imaju velike troškove oko skupih tendera i javnih nabavki, a kao ni troškove oko registracije firme. Zato će imati mogućnost da uvećaju zarade, ali će morati da redukuju ostale troškove i da realno procene broj zaposlenih. Sindikati ova tri preduzeća su to prihvatila. Uloga našeg sindikata je bila da pomognemo da ta preduzeća dođu do procedure povratka. PD „TE – KO Kostolac“ može imati samo korist od reintegracije, smanjiće se troškovi, pre svega zato što su to planirani poslovi za koje su već obezbeđena finansijska sredstva. Sada ćemo, umesto više sitnih, sa jednom javnom nabavkom obuhvatiti sve te potrebe. Takođe imamo i predlog za PD „Kostolac – usluge“, za koji se nadam da će se uspešno rešiti. Iskoristićemo mogućnost da zahtevamo od Vlade Srbije da sklopi višegodišnji ugovor sa ovim preduzećem dok traje realizacija kreditnog aranžmana sa NR Kinom. PD „Kostolac – usluge“ ima veoma stručne ljude, obučene, višestruko proveravane i nije zato nije jednostavno da se čuvanje ovako vrednih objekata prepusti privatnim firmama, koje objektivno nemaju tako kvalitetnu radnu snagu i infrastrukturu. Zato je postignut dogovor da Skupština „Kostolac – usluga“ pokrene inicijativu prema „TE – KO Kostolac“ i da onda zajednički uputimo dopis Vladi Srbije, kojim bi se za jedan duži period, dok traju investicije, sklopio ugovor kojim bi se regulisalo da oni obezbeđuju, pored postojećih i te objekte koje gradimo i koji puno vrede, rekao je Jovica Tošković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari