Povratak batinaša i palitelja 1

Novi Pazar je, opet, u centru skandala i pod utiskom dva incidenta koji su obeležili prethodnih šest dana.

Na videlo su izašle višemesečne spekulacije o raskolu unutar Islamske zajednice (IZ) Srbije. Minule subote, u večernjim satima, na ulici je pretučen imam Bor džamije Nezir Salihović (63). Od teških povreda oporavlja se na Odeljenju hirurgije ovdašnje Opšte bolnice. Samo nekoliko dana nakon toga, opet pod okriljem noći, pokušana je paljevina automobila sandžačkog muftije Hasiba Suljovića. Policija intenzivno radi na rasvetljavanju ovih događaja, koji su ponovo rasplamsali priče o podeljenosti muslimanskih vernika.

Napad na imama Salihovića, sandžački muftija Suljović i njegov verski poglavar reisu-l-ulema Sead Nasufović, iskoristili su za međusobna optuživanja. Muftija Suljović novinarima je podelio svoju pisanu izjavu u kojoj je naveo da iako još nisu poznati „nalogodavci i izvršioci kukavičkog čina“ poznati su „kreatori formiranja atmosfere pritisaka, ucena i pretnji“, poslednjih nekoliko meseci. On je za to optužio reisu-l-ulemu IZ Srbije Seada Nasufovića i visokog funkcionera SDA Sandžaka i aktuelnog direktora muzeja „Ras“ Fuada Baćićanina“. Utvrdio je da je jedini greh napadnutog imama“ što nije prihvatio ucene od pomenutih faktora da pogazi slobodno izraženu volju džematlija na izborima u IZ Sandžaka“ i ocenio da je „pitanje dana kada će do ovakvih i sličnih incidenata doći i na drugom mestu“.

Dvojica prozvanih, Nasufović i Baćićanin, odbacili su ovakve optužbe. Reis IZ Srbije, iste večeri, na prozivke odgovorio saopštenjem i optužio svog muftiju da je izjavom „prizvao nemire i krv u Sandžaku“ i da „u poslednjih godinu dana deluje kao produžena ruka Muamera Zukorlića kojom se želi uništiti Rijaset IZ Srbije i destabilizovati mir u Sandžaku“. On je ovom svom službeniku ponudio poslednju šansu, da se javno distancira“ od svih dušmana koji ga zloupotrebljavaju“, da traži oprost, jer je to način da se vrati u legalne izbore za muftiju sandžačkog. Ukoliko to ne uradi preduzeće sve zakonske mere kako bi zaštitio IZ, svoju porodicu i sebe.

Reis Nasufović u svom saopštenju naglašava da je Suljović, krajem decembra prošle godine na Vrhovnom saboru IZ, smenjen sa funkcije sandžačkog muftije na zahtev 90 odsto imama, iako je javnosti, kako bi mu sačuvali dostojanstvo, saopšteno da mu je istekao mandat zbog čega su raspisani izbori u Mešihatu. Smenjeni muftija je te odluke obesmišljavao, te je „bez ikakve najave, tajno, sa određenom grupom ljudi izvršio izbor i samog sebe promovisao u novoizabranog muftiju sandžačkog, ne poštujući niti jedan zakon IZ“, tvrdi Nasufović. Dodajući da nije dozvolio da se reaguje na takvo ponašanje Suljovića kako ne bi doprineli „smutnji koja je počela da uzima danak na štetu reformi u toj verskoj zajednici i jer je smatrao da će okončanjem regularnih izbora biti demantovane njegove nezakonite radnje“.

DŽematski odbor Bor džamije osudio je napad na svog imama i zatražio da se počinioci pronađu i kazne. U saopštenju za javnost, odbor vernika te džamije demantuje sandžačkog muftiju Suljovića da je imamu Salihoviću prećeno. Oni su osudili „zlonamerno iznošenje laži od strane Hasiba Suljovića da je Salihoviću prećeno“ i pozvali ostale vernike „da ne nasedaju na provokacije i podmetanja neodgovornih pojedinaca“.

Nije se dugo čekalo na „incident na drugom mestu“, pa se na meti razračunavanja našao automobil muftije Suljovića. Incident se dogodio u noći između utorka i srede, oko pola dva. Nepoznati izvršilac je pokušao da zapali automobil, kada je primećen pobegao je prema svom automobilu, parkiranom u neposrednoj blizini Suljovićeve porodične kuće. Pri tom je, iz pištolja, zapucao na dva njegova bliska rođaka. U pucnjavi nije bilo povređenih.

Policija je odmah izašla na lice mesta, i u prisustvu nadležnog tužioca Edisa Arifovića, izvršila uviđaj. Nezvanično, u toku uviđaja, pronađene su dve čaure i kantica od pet litara u kojoj je bio benzin. Takođe, nezvanično ovo delo je okarakterisano kao izazivanje opšte opasnosti. Tužilac Arifović je naložio da se sa okolnih zgrada uzmu video-snimci.

Muftija Suljović je rekao da ne zna ko stoji iza „ovog mučkog napada, ali je sličan onom kada je u subotu napadnut i teško povređen Nezir Salihović, imam u Bor džamiji“ i istakao da poslednjih dana nije dobijao pretnje, ali je na društvenim mrežama bio vređan i da su ga „određene osobe označavale kao nekog koga treba zastrašiti“. Apelovao je na istražne organe da „što pre otkriju počinioce i nalogodavce“. „U suprotnom se bojim da je ovo tek početak nekakvog razračuna u kojem ja, efendija Salihović, ali i ostali građani neće imati mira „, naglasio je muftija Suljović.

Ovi incidenti naišli su na brojne osude i reagovanja. Oglasio se i predsednik Mešihata IZ u Srbiji muftija Mevlud Dudić, koji je u svom saopštenju za javnost izrazio zabrinutost i najoštrije osudio napad na imama Salihovića, iako ga je označio kao jednog od aktera razbijanja IZ 2007. godine. Naveo je da je to put „na koji se htela IZ gurnuti, kako bi se destabilizovao prostor Sandžaka, a ugled IZ, njenih čelnika i službenika srozao do minimuma, čime bi se IZ svela na pokopnu organizaciju, izgubila poziciju u društvu, a njeni napadači, iz reda političkih i obaveštajnih struktura dobili puni legitimitet da je osporavaju, omalovažavaju i na kraju njenu imovinu opljačkaju“. Ocenjuje da je IZ imala snage da se tim nasrtajima odupre i da je „odolevanje i uspešno funkcionisanje tokom 11 godina, dovoljan su argument svakome ko razume, da se IZ ne može pokoriti ne može poniziti, ne može ignorisati, posebno ne može ugasiti“ i da su poslednji događaji pokazali našta su sve spremni oni koji ne žele dobro IZ.

Vrhovni poglavar IZ u Srbiji pozvao sve one „koji su joj okrenuli leđa 2007. godine ili aktivno učestvovali u ugrožavanju njenog jedinstva, da se vrate, jer je jedino jaka i jedinstvena Zajednica sposobna da zaštiti svakog svog službenika i džematliju od nasrtaja politički kriminalnih strukture i učestvuje u obezbeđivanju ambijenta za razvoj i prosperitet društva u celini“.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac zatražio je od policije, MUP i tužilaštva da hitno reaguju i pravdi privedu sve počinioce. U saopštenju za javnost ocenio je da je „apsurdno da se Novi Pazar suočava sa situacijom koja nije zabeležena ni u vreme najoštrijih podela unutar Islamske zajednice i političkih nesuglasica u gradu. Ta činjenica govori u prilog tezi da se ovde ne radi o nikakvim incidentima, već o dobro organizovanoj akciji kojom neko želi da od Novog Pazara ponovo stvori krizno područje.“Biševac je podsetio na obavezu državnih organa prema građanima Novog Pazara da svojom brzom reakcijom spreče dalje širenje netrpeljivosti i zaustave manipulacije pojedinaca i interesnih grupa po ovom pitanju.

– Zahtevamo da policija i tužilaštvo svojim konkretnim delovanjem konačno pokažu adekvatan nivo efikasnosti u radu, jer bi njihova pasivnost u ovom slučaju mogla da proizvede nesagledive posledice što, verujemo, nikome nije cilj, navodi se u saopštenju gradonačelnika Novog Pazara. Napade je osudila i hitnu reakciju nadležnih državnih organa zatražila je i SDA Sandžaka, ali i ponovila stare optužbe na račun službi i organa bezbednosti Srbije.

– Očigledno je da se srpske službe i organi bezbednosti tolerantno odnose prema ovim napadima. Takvim odnosom ohrabruju ekstremiste i zločince da nekažnjeno nastave sa nasiljem, napadima i zločinima. Podsećamo da srpsko pravosuđe i policija , do danas, nisu istražili i kaznili nijedan zločin nad Bošnjacima u Sandžaku, navodi se u saopštenju ove partije i dodaje da se bez odlaganja traži lustracija, usaglasi nacionalna struktura u državnim organima sa nacionalnom strukturom stanovništva u ovom delu Srbije „jer Bošnjaci nemaju poverenja u srpske državne organe“.

U ovom gradu nije tajna da IZ Srbije uživa podršku SDA Sandžaka i Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), a njeni najviši funkcioneri često su gosti skupova koje organizuju ova partija i institucija na čijem čelu je Sulejman Ugljanin. Čak je muftija Suljović od BNV zatražio da da svoje predstavnike u komisije za izbore unutar IZ Srbije (jedan predstavnik reisa, jedan iz BNV i jedan iz muftijstva). IZ u Srbiji često optužuje Ugljanina da je pomogao razbijanje jedinstvene IZ i stvaranje IZ Srbije Ne zaboravljaju mu izjavu iz jeseni 2008. godine „tzv. Mešihat IZ Sandžaka više ne postoji“ i da je adresa za verska pitanja Bošnjaka BNV. Na čelu IZ Sandžaka tada bio muftija Muamer Zukorlić.

Pismo ministru policije

Povodom napada na imama Salihovića i pokušaja paljenja automobila imama Suljevića, reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije

Sead Nasufović obratio se i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću. Podsećajući na ranije nerešene slučajeve i ubistvo Fahrudina Skarepa iz Tutina, Nasufović od ministra Stefanovića traži da policija i državni organi hitno preduzmu sve mere i otkriju napadače.

„Mi nemamo kome drugom da se obratimo osim Vama, da Vam izrazimo svoj protest zbog nebrige za miran život i sigurnost građana u Novom Pazaru“, zaključuje Nasufović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari