Poslednji pripremni turnir u Londonu pred polazak na Evropsko prvenstvo u Litvaniji sigurno neće ostati u lepim uspomenama košarkašima Srbije.

Čak tri poraza (Hrvatska, Australija, Francuska), uz lošu igru i protiv Velike Britanije dovoljan su razloga za zabrinutost čitavog stručnog štaba naše selekcije na čelu sa Dušanom Ivkovićem. Jedine iskre u tami londonskog tunela bili su nastupi igrača iz „drugog plana“. Nedavno oporavljeni Nemanja Bjelica odigrao je sasvim solidno protiv Francuza. Igrač Kahe Laboral bio je dobar u defanzivnom skoku, dok se u napadu pametno kretao bez lopte, uspevši da brzim demarkacijama u par navrata dođe do lake realizacije. Na istom meču često osporavani Ivan Paunić pokazao je da poseduje prodor u ravni Tepića i Markovića i da nastupom u odbrani svakako može pomoći saigračima na predstojećem kontinentalnom šampionatu.

– Drago mi je što smo u poslednjem meču dobili igrače sa klupe. Oni su pokazali da svežinom i agresivnošću mogu uticati na rezultat, što me zaista raduje – pohvalio je rezerviste selektor Ivković.

U preostalih sedam dana iskusni stručnjak imaće glavni zadatak da što bolje uigra spoljnu liniju. Bekovi su i u Londonu očajno šutirali. Zabrinjavajuća je činjenica da nisu bili u stanju da pogode iz izgrađenih situacija. Tepić, Tripković, Marković, Bjelica i Kešelj imaju važne uloge u srpskom timu. Podatak da na čitavom turniru nisu imali procenat ubačenih šuteva veći od 20 odsto zaista je poražavajući. Jedina svetla tačka bio je Aleksandar Rašić, međutim ukoliko se u Litvaniji budemo isključivo oslonili na njegov učinak, imaćemo znatno manji broj adekvatnih opcija u napadu.

– Nakon jednog slobodnog dana nastavićemo sa pojačanim intenzitetom treninga. Očekujem da ćemo nakon poslednje faze priprema spremno dočekati meč sa Italijanima na startu Evropskog prvenstva u Litvaniji. Moraćemo da poradimo na organizaciji napada, koji protiv fizičkih dominantnijih reprezentacija mora biti znatno lukaviji – uveren je prekaljeni stručnjak da će njegovi puleni uspeti da u kratkom periodu koriguju greške u ofanzivnom aspektu igre.

Do polaska u Litvaniju 29. avgusta srpski košarkaši treniraće u Beogradu. Oni će najverovatnije odigrati prijateljski meč zatvorenog tipa sa jednom od naših ekipa.

Micić, Cvetković i Miljenović na Ol-staru

Na Ol-star utakmici najboljih evropskih juniora koja će biti odigrana 17. septembra (13.00) za vreme trajanja Evropskog prvenstva u Litvaniji, u Kaunas Areni u Kaunasu, učestvovaće Vasilije Micić, Aleksandar Cvetković i Nenad Miljenović, dok je Nemanja Dangubić na listi čekanja. Ukoliko neko od 24 pozvana igrača bude otkazao on će se sigurno priključiti najboljim juniorima Evrope.

Kešelja očekuje pauza

Na utakmici sa Francuzima Marka Kešelja zadesio je peh. Košarkaš Olimpijakosa dobio je udarac u jagodičnu kost tako da je morao da napusti igru. Narednih dana biće poznat stepen težine povrede. Kešelja očekuje nekoliko dana mirovanja, a ukoliko bude bio uvršten među dvanaestoricom najboljih, u Litvaniji će najverovatnije nositi zaštitnu masku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari