Najvažnije je da su spaseni ljudski životi i da su na vreme evakuisani stanovnici u ugroženim mestima“, izjavio je predsednik pokrajinske vlade dr Bojan Pajtić prilikom posete Sremskoj Mitrovici i zahvalio se gradonačelniku Branislavu Nedimoviću i direktoru Bolnice dr Miroslavu Kendrešiću na požrtvovanosti i odgovornom odnosu u odbrani Sremske Mitrovice od poplava.


– Gradonačelnik Nedimović je od prvog dana bio sa građanima Mitrovice i sa stručnjacima „Voda Vojvodine“ uložio maksimalni napor da se poplavna pošast savlada. U ovom trenutku vodostaj na Savi je 735 centimetara. S obzirom da je reka Bosut na koti od 699 centimetara, neophodno je da Sava opadne još sedamdesetak centimetara, da bi Bosut mogao da se uliva u nju i da bismo izašli iz ove teške situacije. Teško je proceniti kada će se to dogoditi, ali u pitanju su dani, a ne nedelje, rekao je Pajtić.

U toku je odbrana od poplava četiri sela: Bosut i Sremska Rača u opštini Sremska Mitrovica i Morović i Višnjićevo u opštini Šid od voda koje dolaze kroz šume i atare sa hrvatske strane, gde se Sava izlila. Te vode pune reke Studvu i Bosut. Zbog toga što je vodostaj Save još uvek visok, njena pritoka – reka Bosut ne može da se uliva prirodnim putem.

– Sve kote nasipa kojima su opasana ova sela podignute su na maksimalni nivo i „Vode Vojvodine“ brane sva četiri naseljena mesta. Ne očekujemo da će biti dodatnih proboja, jer su dežurne ekipe 24 sata na nasipima i saniraju sva eventualna oštećenja, rekao je predsednik pokrajinske vlade.

Osvrnuvši se na evakuaciju bolesnika iz sremskomitrovačke bolnice, koja u kritičnim danima nije bila na sigurnoj koti, predsednik Pajtić je rekao da je prvi put u bližoj istoriji jedna bolnica u našoj zemlji evakuisana za samo osam sati. Bolnica i dalje radi, a bolesnici, evakuisani u Klinički centar Vojvodine i Vojnomedicinski centar u Novom Sadu, uskoro će biti vraćeni.

„Pokrajinska vlada do sada je uputila u Sremsku Mitrovicu 50 tona vode, hrane, sanitarnih i sredstava za ličnu higijenu. Nastavićemo zajedno da radimo na tome da sve potrebe ugroženog stanovništva saniramo. Nakon toga, kada budu sve opasnosti uklonjene, uslediće procena štete. U odbranu Sremske Mitrovice utrošeno je čak 760.000 džakova sa peskom“, rekao je Pajtić.

Voda je bila iznad kote krune nasipa

– Najgore je prošlo, tako bar tvrde stručnjaci „Voda Vojvodine“, koje smo sve vreme slušali. Ekipa koja je savladavala poplavu u Jaši Tomiću i nabujali Dunav i Tisu, sada se na Savi pokazala prvi put, izjavio je gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović. „Poslednja poplava u Sremskoj Mitrovici je bila 1974. godine sa vodostajem Save od 802 centimetra. Sad smo imali vodu koja je za 60 centimetara bila veća, bila je iznad kote krune nasipa. Voda je praktično bila na džakovima i postavljenim najlonima“, rekao je Nedimović, a zatim dodao da su „Vode Vojvodine“, zajedno sa kriznim štabom, za 24 sata izgradile četiri kilometra nasipa oko Bosuta i Sremske Rače. Gradonačelnik Sremske Mitrovice zahvalio se Vladi Republike Srbije, pokrajinskoj vladi, Gradu Novom Sadu i svim drugim gradovima i ljudima na nesebičnoj podršci i pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari