Džeb Buš, brat bivšeg američkog predsednika Džordža Buša, odlučno je krenuo u kampanju za predsednika Amerike, podnevši ostavke na svim položajima u upravnim odborima korporacija i neprofitnih organizacija, piše britanski Telegraf. U izjavi za Vašington post Bušov pomoćnik je potvrdio da su sve njegove ostavke stupile na snagu.

Buš, koji je služio u dva mandata na mestu guvernera Floride, doneo je ovu odluku poslednjeg dana stare godine pošto je nešto ranije u decembru objavio da „ozbiljno razmatra mogućnost da se kandiduje za Belu kuću za izbore 2016“.

Buš se još od 2007. ne nalazi ni na jednoj političkoj poziciji, ali to, čini se, nije umanjilo prednost u anketama za potencijalnog kandidata republikanaca za izbore 2016. Prošlomesečno istraživanje koje je sproveo Si-En-En daje mu prednost od 10 odsto u odnosu na njegovog najbližeg rivala Krisa Kristija, guvernera Nju Džersija.

Sin i brat nekadašnjih predsednika SAD Džordža Buša starijeg i Džordža Buša mlađeg privukao je interesovanje glavnih republikanskih donatora i američkih medija, što nagoveštava perspektive dinastičkog obračuna sa Hilari Klinton, potencijalnom kandidatkinjom demokrata za predsednika SAD, inače bivšom prvom damom i državnom sekretarkom.

Još jedan pokazatelj rešenosti Buša da se kandiduje za šefa države jeste ovonedeljna donacija od 10.000 dolara za otplatu kredita za dvojicu njujorških policajaca koji su ubijeni pred Božić u znak osvete zbog ubistva nekoliko crnih ljudi koji su stradali od belih policajaca.

Potez podrške policajcima – koji se našao na naslovnicama brojnih listova – viđen je kao nameran pokušaj da se skrene pažnja sa slučaja Bila de Blazija, „ultraliberalnog“ gradonačelnika Njujorka, koji je u seriji govora prošle godine optužio policiju da institucionalizuje rasizam.

Buš se već povukao sa funkcija člana upravnog odbora drvne kompanije „Rajoner“, raskinuo je ugovor sa britanskim konglomeratom koji se bavi bankarskim investiranjem „Berklis“, koji mu je plaćao više od milion dolara godišnje za savetodavne usluge, te sa pozicija u „Brajton hil partneršip“, dela složene mreže privatnih i investicionih preduzeća. Takođe, podneo je ostavku sa pozicije člana upravnog odbora kompanije „Tenet heltker“, koja mu je godišnje donosila 300.000 dolara, a koja je bogato profitirala od primene Obaminih zdravstvenih reformi.

Kritičari Buša, među kojima i pojedini iz desnog krila Republikanske partije optužili su ga za dvostruke standarde jer je lično profitirao od politike koju je javno kritikovao. Ipak, Buš zastupa liberalnije stavove o ključnim pitanjima države poput imigracionih reformi, homoseksualnih brakova te „zajedničkog jezgra“ nacionalnih obrazovnih standarda, što bi mu moglo otežati osvajanje republikanske predsedničke nominacije.

Analitičari su uvereni da će se konzervativnije države, koje glasaju u disproporcionalnom broju na republikanskim izborima svim silama boriti da osiguraju da Buš ne osvoji predsedničku nominaciju.

Džeb Buš koji govori španski (oženjen je Meksikankom) kaže da neće pribegavati taktikama „ulagivanja“ desnoj struji poput Mita Romnija, republikanskog kandidata za predsednika na izborima 2012.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari