Predstavnici opštine Pećinci organizovali su pre dva dana konferenciju za novinare, ni manje ni više nego u Obedskoj bari. Povod ovog susreta, osim promocije opštine, bio je deseti jubilarni Međunarodni volonterski radni kamp pod nazivom „Povratak ibisa“ koji se održava do sredine avgusta.

Predstavnici opštine Pećinci organizovali su pre dva dana konferenciju za novinare, ni manje ni više nego u Obedskoj bari. Povod ovog susreta, osim promocije opštine, bio je deseti jubilarni Međunarodni volonterski radni kamp pod nazivom „Povratak ibisa“ koji se održava do sredine avgusta.
– Krajnji cilj projekta je da se aktivnostima i preduzimanjem konkretnih koraka na aktivnoj zaštiti ovog područja stvore uslovi za povratak ptice crnog ibisa. Takođe, jedan od osnovnih ciljeva jeste ekološka edukacija i animiranje javnosti u cilju sagledavanja značaja i potrebe zaštite Obedske bare – rekla je koordinatorka kampa Milka Gvozdenović.

Gradilište Pećinci

U poslednje vreme može se sve više čuti da je opština Pećinci najveće gradilište u Srbiji, što je istina. U poslednje četiri godine, opština je privukla 200 miliona evra direktnih investicija, i to je svrstava na prvo mesto u Srbiji po visini investicija po glavi stanovnika. Ubrzani razvoj započeo je formiranjem radne zone u Šimanovcima u kojoj danas rade ili grade svoje pogone 28 firmi, najviše iz inostranstva – istakao je Marković, dodajući da je Skupština opštine usvojila Prostorni plan opštine, koji donosi široke mogućnosti razvoja, jer je opština dobila još 1. 650 hektara novih radnih zona u kojima će biti otvoreno na desetine fabrika, „čime će se u potpunosti rešiti pitanje nezaposlenosti“.

Mladi istraživači Srbije, inače glavni organizatori ovog kampa, počeli su istraživanje Obedske bare 1992. godine, najpre kroz upoznavanje sa njenim istorijatom, zatečenim stanjem, merama zaštite…, da bi usled uključivanja sve većeg broja iskusnih istraživača i naučnih radnika, istraživanje poprimilo sasvim nove dimenzije. Ovako utrvđenom dinamikom projekat se odvijao tokom 1995. i 1996, da bi 1997. prvi put bio organizovan međunarodni volonterski kamp. Do sada je organizovano devet kampova, na kojima je učestvovalo preko 200 volontera iz Japana, SAD, Italije, Španije, Austrije, Slovačke, Nemačke, Švajcarske, Velike Britanije, Belgije, Danske, Grčke, Makedonije, Južne Koreje, Francuske, Češke Republike, Slovenije, kao i manji broj volontera iz Srbije. Glavna aktivnost tokom radnih kampova usmerena je na istočni deo potkovice u zoni naselja Kupinovo. Na tom sektoru je depresija na površini od oko 100 hektara, koja je znatno izgubila osnovne močvarne vrednosti, koje su je krasile do pre samo 30 godina. Radnim kampom se planira uklanjanje većeg dela stabala iz ovog sektora putem njihovog izvlačenja izvan potkovice, kao i uklanjanje dela žbunaste vegetacije sečenjem, izvlačenjem i spaljivanjem.
Petnaestak novinara i snimatelja iz nekoliko redakcija imalo je priliku da se upozna sa volonterima na terenu. Od hotela „Obedska bara“ do Kupinova ima desetak minuta vožnje. Odatle je cela ekipa krenula peške, kroz nekoliko voćnjaka i oranica, da bi stigla na mesto dešavanja. Već na pola puta mogao se osetiti dim, čuti motor traktora, glasovi i smeh mladih volontera. Svi su bili zadovoljni što su došli u Srbiju i Obedsku baru, iako im posao nije nimalo lak, s obzirom na to što je u tu sredu temperatura bila visoka, a mesta u hladu malo. Na svim stranama mogle su se videti poluprazne ili prazne flaše s vodom. Mladima iz inostranstva pomagali su lokalni meštani, oni starije generacije, koji su svojim traktorima izvlačili granje odakle ljudske ruke nisu mogle, ali i volonteri iz Srbije. Niko se od njih nije žalio.
Trenutno se u Obedskoj bari nalazi 17 volontera iz Italije, Španije, Francuske, Nemačke, Belgije, Poljske, Rusije i Turske.
– Svi volonteri vrlo aktivno rade i kod njih je veoma razvijena ideja volonterizma. Osim toga, stekli su dobar utisak o Srbiji, a posebno su oduševljeni Beogradom. Nakon dnevnih akcija zabavljaju se slobodnim aktivnostima, kao što su etnologija, druženje s lokalnim stanovništvom, a mi im uveče prezentujemo srpske filmove i vodimo ih na izlete. Takođe, volonteri predstavljaju svoje zemlje i kulture na takozvanim tradicionalnim večerima, koje sami organizuju – navela je Milka Gvozdenović iz Mladih istraživača Srbije.
Prema njenim rečima, rezultati kampova su veoma značajni. Naime, očišćena je velika površina vlažnih livada, dok su nove livade postale povoljna mesta za mrest riba, reprodukciju vodozemaca i gmizavaca, kao i za opstanak brojnih vrsta zeljastih biljaka. Povećano je interesovanje stanovnika sela Kupinova i Obreža za očuvanje Obedske bare, a zahvaljujući volonterima Obedska bara postala je prepoznatljiva širom sveta.
Osim Mladih istraživača Srbije, radne kampove organizuju i realizuju Zavod za zaštitu prirode Srbije i Javno preduzeće „Vojvodinašume“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari