Od 2007. godine, kada je srušena stara zgrada narodnog pozorišta u Subotici da bi se počela graditi nova, javnost još uvek ne zna kada će posao biti završen, koliko će koštati, ni kako će teatar izgledati. Start je bio megalomanski, kada je projekat novog teatra procenjen na oko 27 miliona evra.

Nakon mnogih zastoja u radovima, naravno, zbog nedostatka novca, izmene osnovne ideje i promena u planovima, proteklih meseci se došlo do nekakvog kompromisnog rešenja koji je troškove srezao na desetak miliona – ne računajući već utrošeno – uz smanjenje ukupnog teatarskog prostora. Prvobitnim planom je naime bilo zamišljeno da postoje tri scene – srpska, hrvatska i mađarska – ali je „arhitektonska recesija“ to svela na dve. Međutim, poslednja najava hrvatskog ambasadora o mogućoj finansijskoj pomoći u izgradnji pozorišta ponovo je na dnevni red stavila (novu) izmenu plana.

Naime, prilikom svog boravka u Subotici i razgovora sa gradonačelnikom Modestom Dulićem, ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić najavio je da bi se Hrvatska mogla uključiti u projekat adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje pozorišta ukoliko bi se u okviru teatra osnovala drama na hrvatskom jeziku. Istom prilikom izneta je ideja da se po istom principu i uz istu ponudu razgovara i o pomoći Mađarske u ovome.

Gradonačelnik je izjavio da je to sjajna ideja, i napomenuo da je ona „na tragu komunikacije (koju je lokalna samouprava imala) sa sadašnjim ministrom kulture i informisanja Srbije“. I ambasador Hrvatske Markotić se složio da bi to bilo „jedinstveno da tri ansambla, srpski, mađarski i hrvatski, budu pod jednim krovom i zajedno deluju i pripremaju predstave na svom jeziku“, i potvrdio da je sličnu ideju imao i ministar Tasovac, predlažući da tri države učestvuju u obnavljanju subotičkog pozorišta. Hrvatski ambasador je dodao i da je Subotica, inače prvi grad koji je zvanično posetio na novoj funkciji, mesto u kojem hrvatska manjinska zajednica ima odlične uslove za rad, očuvanje svoje kulturne bašti i školovanje svoje dece.

Nove ideje oko izgradnje pozorišta svakako otvaraju novi aspekt i daju novi status toj kulturnoj instituciji, koja bi, kako je napomenuo gradonačelnik, od lokalne i nacionalne mogla postati nadnacionalna, odnosno međunarodni projekat, koji bi uključivao Srbiju, Hrvatsku i Mađarsku, i to ne samo u izgradnji teatra nego i u organizovanju kulturnih aktivnosti, sa dramama na srpskom, hrvatskom, i mađarskom, kao što je prvobitno bilo i predviđeno. Kako će to moći praktično i da se izvede, i kakav će zaokret biti nužan, a pre svega koliko će vremena trebati za još jednu korekciju planova, ostaje da se vidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari