Amerikanac Mardi Fiš tokom čitave sezone pruža sasvim solidne partije, a sinoć je u Sinsinatiju igrao protiv Švajcarca Rodžera Federera za prvi naslov pobednika na nekom od turnira ATP Masters serije. Fiš je do završnog duela stigao posle pobede nad zemljakom i velikim prijateljem Endijem Rodikom do 2:1 (4:6, 7:6, 6:1) mada mu je u tome dosta pomogla kiša, zbog koje je meč prekidan dva puta.

Posle trećeg povratka na teren Rodik nije ličio na igrača koji je dominirao u prvom satu duela, pa je Fiš smireno rešio meč u svoju korist. U četvrtfinalu je pobedio četvrtog nosioca Endija Mareja, a u drugom kolu je bio bolji od osmog kosturaša Fernanda Verdaska.

Retko se dešava da neki teniser stigne do finala, a da je učešće na turniru obezbedio tek pošto su mu organizatori dodelili vajld kartu. Upravo je to slučaj sa Fišom, što nikako ne može umanjiti njegovo sjajno izdanje na turniru. Fiš je pre samo godinu dana operisao koleno i mnogi su smatrali da nikada više neće igrati na vrhunskom nivou. Međutim, na nagovor svog kondicionog trenera podvrgnuo se dijeti kako bi koleno moglo da izdrži pritisak. Za nekoliko meseci smršao je čak 15 kilograma, a time i povratio stari sjaj svojoj igri. Omiljena mu je tvrda podloga, a ove sezone je trijumfovao na dva turnira. Prvi put je pobedio na travi Njuporta početkom jula, a samo dve nedelje kasnije bio je najbolji i na betonu Atlante.

Fiš je do sinoć osvojio pet titula u karijeri, ali sve su one bile na turnirima iz kategorije 250. Jedinu titulu na najjačim turnirima osvojio je u paru sa Rodikom prošle godine u Indijan Velsu. Finalni meč u Sinsinatiju mu je treći na turnirima iz 1000 serije, a prethodna dva puta poražen je od Rodika upravo na ovom turniru 2003, odnosno od Novaka Đokovića u Indijan Velsu 2008. godine. U finalu Olimpijskih igara u Atini 2004. godine poražen je posle velike borbe od Čileanca Nikolasa Masua sa 3:2 u setovima, a zanimljivo je da nikada nije igrao u meču za trofej na turniru iz serije 500.

Mardi Fiš je rođen 9. decembra 1981. godine u Edinu, u državi Minesota. Trenutno je 36. igrač na ATP listi, ali će od danas verovatno napredovati bar desetak mesta. Oženjen je advokaticom Stejsi Gardner, a dever na venčanju bio mu je Džejms Blejk. Pored Rodika i Blejka, dosta se druži i sa braćom Brajan. Ima svoju grupu navijača koja ga prati na turnirima i redovno navija za njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari