Povratak na vrh u obrazovanju 1

Šabačka gimnazija ove godine brojnim manifestacijama obeležava 180 godina postojanja i rada.

Iz ove najstarije i najvažnije obrazovne ustanove u gradu su ponikle brojne ličnosti koje su obeležile jedno vreme i učestvovale u kulturnom, političkom i javnom životu Šapca i Srbije. Podsećanja radi, ovde su učili Jovan Cvijić, Mileva Marić, Živojin Pavlović, Oskar Davičo. U Šabačkoj gimnaziji 1840. godine odigrana je i prva pozorišna predstava, a odavde su pokrenuti i nastali narodni muzej, biblioteka…

I danas se učenici ovde utrkuju ko će više nagrada osvojiti. I to ne pojedinačno, već te nagrade dolaze timski. Čak 11 nagrada osvojeno je na republičkom takmičenju iz fizike, matematičari su prvi u Arhimedesovom kolektivnom takmičenju, na Književnoj olimpijadi osvojeno je čak osam nagrada… Već tri godine obavezni članovi ekipe za Olimpijadu znanja su učenici Gimnazije.

Ono što je najvažnije, Šabačka gimnazija je ponovo prepoznatljiva po najkvalitetnijim učenicima, a naravno za to veliku zaslugu imaju i profesori. Ovde je upravo završen upisni rok za talentovane učenike za filološko i za računarsko odeljenje. Na 24 mesta u filološko odeljenje konkurisala su 44 učenika, a prijemni ispit položilo 36, dok je za 20 mesta u računarskom odeljenju ispit položilo 27 učenika. Sa dva odeljenja društvenog smera, isto toliko opšteg i jednim odeljenjem prirodno-matematičkog smera ukupno će biti upisano 190 učenika. Time je umnogome promenjena slika od pre nekoliko godina, gde su se upisivali nedovoljno kvalitetni učenici u ovu školu velike tradicije i prestiža. Ove školsku godinu Šabačka gimnazija imaće čak 19 vukovaca i 45 odličnih đaka, a, kako kažu, to i nije rekordna generacija za pamćenje.

– Važan deo uspeha je podrška roditelja i bivših učenika, a dobar glas daleko se čuje. Kod nas su redovni gosti strani ambasadori i zaista možemo da se pohvalimo široj javnosti svojim rezultatima. Ovde se izučava japanski jezik već četiri godine, a najkvalitetniji učenici dobijaju stipendije. Takođe, imamo kurs kineskog jezika, i već u septembru pet učenika idu u Kinu na praktično usavršavanje. Nedavno sam boravila u Nižnjem Novgorodu, na Univerzitetu Lobačevski i obezbeđene su nam tri stipendije za biomedicinu i kompjutersku tehnologiju. Mnogo toga preuzela sam od najboljih gimnazija – „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu i Osme beogradske. Važno je imati aktivan odnos prema svemu, obrazovnom procesu kao i društvenoj sredini, održavati kontakte sa najboljima, kaže Marijana Isaković, direktorica Šabačke gimnazije.

Jedan od budućih značajnijih koraka jeste formiranje Udruženja prijatelja Šabačke gimnazije, a na taj način učenici mogu dobiti značajnu pomoć tokom daljeg učenja i studiranja.

Rekonstrukcija sportske hale

Ovih dana započeta je rekonstrukcija sportske hale. Ona je izgrađena pre 30 godina, povodom 150-godišnjice Šabačke gimnazije, i od tada ne samo da je služila brojnim generacijama učenika, već i kompletnoj sportskoj porodici grada. Tu su igrane utakmice „Metaloplastike“ i „Medicinara“, košarkaša i košarkašica i odbojkaša. Sada će dobiti ulepšano ruho, važan deo biće i regulisanje ventilacije. U ovaj projekat iz republičkih fondova dobijeno je oko 30 miliona dinara, a značajan deo sredstava uložiće i gradska uprava.

U „zapećku“ zbog Stambolića

Prilikom proslave 150-godišnjice Šabačke gimnazije na čelu organizacionog odbora izabran je Ivan Stambolić, tadašnji predsednik Predsedništva SR Srbije. Međutim, to je bilo vreme političkog previranja i Osme sednice CK SKS, tako da je Šabac doživeo punu odmazdu Slobodana Miloševića. Svi čelni ljudi Skupštine opštine Šabac kao i društveno-političkih organizacija podneli su ostavke, a poslovi vođenja Šapca bili su u rukama tadašnjeg potpredsednika opštine i sekretara Veća Saveza sindikata. Zbog toga Slobodan Milošević nikada nije zvanično posetio Šabac. Od šezdesetih godina do 2000. gimnazija je nosila ime narodne heroine Vere Blagojević. Posle demokratskih promena institucije kao što su biblioteka „Žika Popović“, pozorište „LJubiša Jovanović“ i gimnazija nose ime grada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari