Više od stotinu vlasnika bespravno izgrađenih vikendica na obalama Zavojskog jezera na Staroj planini uputilo je pismo na nekoliko adresa u gradu zahtevajući da im se omogući priključak na elektromrežu jer su u mraku više od mesec dana, ali po svemu sudeći, struju će dobiti tek posle legalizacije objekata.

Više od stotinu vlasnika bespravno izgrađenih vikendica na obalama Zavojskog jezera na Staroj planini uputilo je pismo na nekoliko adresa u gradu zahtevajući da im se omogući priključak na elektromrežu jer su u mraku više od mesec dana, ali po svemu sudeći, struju će dobiti tek posle legalizacije objekata.
U pismu upućenom svim odborničkim grupama u SO Pirot, predsedniku opštine, gradskom menadžeru i načelniku Pirotskog upravnog okruga, vikendaši podsećaju da su se strujom proteklih godina snabdevali preko mreže koju su sami podigli od gradilišta „Hidrotehnike“ do vikendica. Svojevremeno deo radova na izgradnji Hidroelektrane „Pirot“ izvodilo je preduzeće „Hidrotehnika“ i zbog obima posla izgradili su i trafo-stanicu. Vremenom, vikendaši su uz „blagoslov“ Hidrotehnike samovoljno priključili svoje objekte na ovu trafostanicu. Ovoj firmi su struju paušalno plaćali do pre dve godine, a ona Elektrodistribuciji, ali je po nalogu Elektrodistribucije Pirot struja isključenja, a oni su se našli u mraku.
U pismu traže pomoć oko izrade legalne mreže i dobijanja priključaka, jer im je neshvatljivo da se u 21. veku vraćaju na – sveću i fenjer. Ceo problem, po mišljenju vlasnika tih vikendica, izgleda komplikuje činjenica da se ovo vikend naselje nalazi na Staroj planini koja je prošle godine proglašena parkom prirode, a da su njihove vikendice podignute mnogo ranije.
„Ne mirimo se sa činjenicom da nam je struja bukvalno pred nosom, a da je mi nemamo. Ne mirimo se ni sa činjenicom da će se u Beogradu odlučivati o prostornom planu ovog kraja. Da li neko zna da su vlasnici objekata i placeva na Zavojskom jezeru, uglavnom potomci onih ljudi koje je 1963. upravo s mesta sadašnje akumulacije raselila prirodna katastrofa“, piše, pored ostalog, u pismu. Vikendaši dodaju da je paradoks da se iz ove akumulacije HE „Pirot“ proizvodi struja koja je njima nedostupna,.
U Pogonu Elektrodistribucije u Pirotu kažu da je niskonaponska mreža koju su koristili vikendaši nelegalno izgrađena i da bez legalizacije, vikendice ne mogu da budu priključene na elektromrežu.
Jedan od vikendaša kaže da meštani znaju da je mreža nelegalno izgrađena, ali i da su prikupljali novac za projekat za pokretanje postupka legalizacije i da su spremni da u tome učestvuju.
– Ne možemo da živimo u mraku – kaže on.
Direktor Pogona Elektrodistribucije u Pirotu Zoran Đorđević kaže da posao oko postupka legalizacije elektromreže nije urađen do kraja.
– Niskonaponska mreža je nelegalno izgrađena i veoma je opasno koristiti neproverene instalacije. Sve je urađeno bez valjane dokumentacije i verovatno će duže vremena vikendaši biti bez električne energije – kaže Đorđević i dodaje da neki od njih imaju i prijave o legalizaciji kojima mogu da izdejstvuju privremeni priključak.
Dodatni problem u legalizaciji vikendica oko Zavojskog jezera je i to što još nije usvojen Prostorni plan Stare planine i što se neke od vikendica nalaze na prostoru, koji pripada Parku prirode Stara planina. U Odeljenju za stambeno-komunalnu delatnost i građevinarstvo SO Pirot kažu da je jedan od načina da vikendaši što pre dođu do električne energije da pokrenu postupak legalizacije objekata. Mnogi od vikendaša kažu da je legalizacija skupa, ali da će ih mrak naterati da pokrenu ovaj postupak. Očekuju pomoć od lokalnih organa vlasti da im pomognu oko elektrifikacije i dobijanja privremenih priključaka struje. Za sada odgovora iz lokalne samouprave nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari