Austrijski kancelar i predsednik Socijaldemokratske stranke (SPO) Alfred Guzenbauer izjavio je da vicekancelar i vrh hrišćanske Narodne stranke (OVP) nastoje da ga sruše. Vicekancelar Vilhelm Molterer, predsednik OVP, nalazi da Guzenbauer pravi greške od kojih ga valja osloboditi.

Austrijski kancelar i predsednik Socijaldemokratske stranke (SPO) Alfred Guzenbauer izjavio je da vicekancelar i vrh hrišćanske Narodne stranke (OVP) nastoje da ga sruše. Vicekancelar Vilhelm Molterer, predsednik OVP, nalazi da Guzenbauer pravi greške od kojih ga valja osloboditi. Predsednik krajnje desničarske Slobodarske stranke Hajnc Štrahe primetio je da se na čelu države „ne nalazi koalicija, već kolizija“.
Sadašnji politički život Austrije podseća na devedesete godine prošlog veka i odnose u koalicionoj vladi, koja je, takođe, bila sastavljena od predstavnika SPO i OVP, u kojoj je svaka od partija, ne štedeći međusobne sukobe, nastojala da sprovede svoju politiku. Međutim, dok su u to vreme, osim resora inostranih poslova, koji je u svojim rukama čvrsto držao ministar Alojz Mok i OVP, sva ključna mesta u vladi pripadala ministrima iz redova SPO, stvari sada stoje drugačije.

Debakl socijaldemokrata u Donjoj Austriji

Na pad ugleda SPO ukazuju rezultati izbora koji su prošle nedelje održani u Gusenbauerovoj rodnoj pokrajini, Donjoj Austriji, koja se sa blizu 1,4 miliona građana s pravom glasa smatra vodećom u Austriji i barometrom političkih tokova. Pobedivši sa 54,29 procenata, Narodna stranka je postigla apsolutnu većinu, dok je Socijaldemokratska stranka, kojoj je osam procenata glasača okrenulo leđa, rezultatom od 25,64 procenta doživela pravi debakl. Istina je tim teža, jer su njeni glasovi preliveni desnoj Slobodarskoj stranci, koja je sa 10,54 procenta postala treća po snazi, dok Zeleni, sa rezultatom ispod sedam procenata postaju sve manje značajni.

U međupartijskom dogovoru, postignutom posle izbora 2006, ključni resori, kao što su ministarstva spoljnih, unutrašnjih poslova i finansija pripala su OVP. Pred novom vladom stajala su brojna pitanja: od višedecenijskog (od 1920. godine) deficita saveznog budžeta koji je u prošloj godini iznosio 3,86 milijardi evra, deficita u spoljnotrgovinskoj razmeni, reforme poreskog sistema, kao i određivanja politike prema azilantima, kojima je na putu u Evropu Austrija bila najčešće i trajno prebivalište.
U međuvremenu su iskrsla još neka, za OVP ne tako prijatna pitanja iz vremena kada se nalazila na čelu vlade, kao kupovine 18 lovaca-presretača za koju u budžetu nisu postojala sredstva, što je zahtevalo da se kroz porez ruka stavi u džep građana, afere u Ministarstvu spoljnih poslova i diplomate koji su u Beogradu, Budimpešti i Kijevu uz mito izdali oko osam hiljada viza, te mizerno korumpirani visoki funkcioneri (generali) Ministarstva unutrašnjih poslova, preko kojih su se odvijali brojni nelegalni poslovi.
Ali, ni socijalisti nisu imali čime da se pohvale. Izbila je afera Bavag banke, iza koje je stajala SPO, čijim direktorima za zloupotrebe koje se mere milijardama evra, već punih sedam meseci traje sudski postupak. Stvari se komplikuju, da bi s reformom poreskog sistema i definitivno pukli odnosi u vladi. Nezadovoljni predlozima SPO, predstavnici OVP napuštaju zajednčku komisiju, što kancelara navodi da zapreti svojom komisijom, na šta je od OVP usledila konstatacija da Austrijanci od ove vlade nemaju šta da očekuju i da bi tokom meseca juna trebalo održati prevremene parlamentarne izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari