Povratak u školske klupe - sve što kao roditelj treba da znate (VIDEO) 1Foto: Pixabay (ilustracija)

Pored strogih higijenskih pravila koja će biti poštovana u školama usled pandemije korona virusa, opravdana je i zabrinutost roditelja pred 1. septembar.

Na pitanja o tome kako da se roditelji najbolje pripreme za period polaska u škole i vrtiće odgovarala je doktorka Ivana Begović Lazarević, specijalista epidemiolog iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu, u okviru video serijala „Sa stručnjacima na vezi o COVID-19“ na instagram stranici organizacije Unicef.

„Mislim da smo se svi, i roditelji i deca, već privikli na korišćenje zaštitne opreme, prvensvetno maske. Tako će ostati i narednih meseci“, izjavila je.

Napomenula je važnost nošenja lične zaštite, pre svega maske.

„Rukavice nisu toliko bitne, jer nam one mogu dati lažan osećaj sigurnosti“, ocenila je doktorka Begović Lazarević.

Kao najvažnije za smanjenje rizika od zaraze naznačila je pravilno nošenje maske, koja će se se menjati svaki dan u zavisnosti od vremena nošenja.

„Vrtići rade od kako je završeno vanredno stanje, tako da neće biti potrebe za privikavanjem u vrtićima“, izjavila je sagovornica Unicefa.

Iako i dalje nemamo jasne informacije o tome kako će se tačno odvijati nastava u školama, dr Ivana Begović Lazarević savetuje da je bitno i pored odlaska u školu što više smanjiti rizik od infekcije poštujući sve zaštitne mere propisane po nastupanju epidemije.

Okupljanje ljudi radi druženja van kuće, u zatvorenom prostoru i dalje ne treba praktikovati.

„Izbegavati boravak u zatvorenom prostoru, kafićima i restoranima, viđanje je najbolje organizovati na otvorenom prostoru, u parku na klupi, gde možemo držati propisanu distancu. Takvim odgovornim ponašanjem čuvamo sebe, a čuvamo i svog prijatelja“, poručila je Begović Lazarević.

I pored toga što će deci biti merena temperatura svaki dan pre ulaska u školu, to ne mora da bude siguran pokazatelj infekcije i zbog toga je upravo i bitno poštovati sve zaštitne mere unutar učionica, kako bi se što više umanjio rizik od ulaska zaraze u škole.

„Ukoliko svi nosimo maske, i nastavnici i đaci, značajno ćemo smanjiti šansu da virus uđe u škole“, rekla je dr Ivana Begović Lazarević.

Govoreći o tome da li redovna vakcinacija deteta utiče na mogućnost zaraze, dr Ivana Begović Lazarević poručila je da to nema nikakve veze da rizikom od novog virusa Kovid-19.

„Primanje vakcina daje detetu imunitet od bolesti za koje je vakcinu primio, a ne umanjuje mu imunitet i ne povećava šanse od zaraze korona virusom“, izjavila je.

Dr Ivana Begović Lazarević je u razgovoru istakla da se vakcinisanje dece nastavilo u kontinuitetu nakon završetka vanrednog stanja i da se u Srbiji stepen vakcinisane dece u ovom periodu, u odnosu na prvih šest meseci prošle godine, ne razlikuje više od pet odsto.

To znači da nema potrebe za strahom od povećanog rizika od zaraze od ovih bolesti od početka jeseni.

Pad u broju vakcinisanih pred jesen, kada dolazi do porasta kontakta i kretanja ljudi, značio bi i veći rizik od zaraze tim bolestima.

„Zbog toga je bitno da se proces vakcinisanja dece nastavi neometano, uz poštovanje svih zaštitnih mera“, poručila je za kraj dr Ivana Begović Lazarević.

https://www.instagram.com/tv/CEJNVMwqZKN/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari