Ljubitelji tenisa širom sveta već godinama su navikli da u samim završnicama turnira, u polufinalu, skoro sigurno već unapred znaju tri učesnika zahvaljujući dominaciji Novaka Đokovića, Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Najbolji srpski teniser i Švajcarac odmerili su snage i sinoć u finalu Mastersa u Sinsinatiju, ali je slika današnjeg tenisa znatno uzdrmana zbog odsustva Španca, koji će usled ozbiljne bolesti ko zna do kada odsustvovati sa terena, a samim tim i neminovno doživeti pad na ATP listi. Naime, prošlogodišnji finalista US opena boluje od Hofa sindroma, koji je zahvatio njegova kolena, a da problem bude veći u narednim danima mora da donese verovatno najvažniju odluku u karijeri – da li da pravi dužu pauzu ili da se podvrgne rizičnoj operaciji.

– Naredne nedelje Rafael će ići na snimanja posle kojih ćemo znati da li je terapija kojom ga lečimo adekvatna. Ukoliko ne bude rezultata, operacija je jedini izbor – izjavio je Nadalov lekar Anhel Ruiz-Katoro.

Osvajač 11 grend slem trofeja i zlatne medalje iz Pekinga pre četiri godine istakao je da će se terenu vratiti čim bude potpuno spreman, da ne gleda na gubitak bodova i rang-listu, već da je ulog daleko veći.

– Moja karijera je u pitanju. Dugo se mučim s ovim problemom i vreme je da ga rešim. Vratiću se na teren kada budem u stanju za to. Neću da žurim. Teško mi je što propuštam turnire, ali sada moram da mirujem i povratak na teren zavisi od stanja u kojem će biti moje povređeno desno koleno – kazao je Nadal, koji sigurno propušta poslednji grend slem sezone US open, a skoro je izvestan i njegov izostanak iz polufinala Dejvis kupa, koje Španija igra od 14. do 16. septembra protiv SAD na svom terenu.

Bolest od koje boluje Nadal, Hofa sindroma, jeste ozbiljan poremećaj kolena kada se u zadnjem delu zgloba stvaraju masne naslage koje pritiskaju tetive i meniskus i dolazi do preopterećenja kolena i jakih upala ligamenata, koje inače prate Španca već godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari