Sukobi kosovske policije i grupe Srba u ranu zoru na prelazu Merdare, i rafalna paljba na srpski policijski punkt na prelazu Dobrosinu iz pravca Kosova, obeležili su jučerašnji pravoslavni praznik Vidovdan. U tim sukobima i napadu na autobus sa srpskom decom u Prištini povređeno je više desetina osoba.


Prema izveštajima agencija, 20 Srba povređeno je kod Merdara, srpski MUP je potvrdio da je jedan policajac lakše ranjen kod Dobrosina, dok je kosovski ministar policije Barjam Redžepi saopštio da su povređena 32 pripadnika Kosovske policijske službe (KPS). KPS je zatvorio prelaz Merdare i nije dozvoljavao prelaz administrativne linije.

Od 20 povređenih Srba, trojica imaju prostrelne rane od bojeve municije, a ukupno devetoro ima teže povrede od policijskih palica. Osam povređenih zadržano je u bolnici u Prokuplju, a jedan teže povređeni prevezen je u Niš. On je ranjen iz vatrenog oružja u lumbalni deo kičme i operisan je na niškoj Klinici za hirurgiju. Ranjeni mladić je stabilan i van životne opasnosti, potvrđeno je u KC Niš.

Prema nezvaničnim informacijama, povređeni su iz grupe navijača koja je preksinoć autobusom iz Beograda krenula na Gazimestan na obeležavanje Vidovdana. Stigli su bez problema na sever Kosova preko prelaza Jarinje oko pola pet ujutru, ali ih je kod Vučitrna zaustavila kosovska policija, tražeći im potvrde o kosovskom osiguranju za vozila, koje nisu imali. Pripadnici kosovske policijske službe su ih pretresli i, navodno, rekli da će ih sprovesti do Gazimestana. Međutim, sproveli su ih do prelaza Merdare i pokušali da ih vrate preko linije u Srbiju.

Nekolicina putnika izašla je iz autobusa, protestujući što ne idu na Gazimestan, na šta je policija silom, koristeći palice, pokušala da ih vrati u autobus. Potom su i ostali putnici izašli iz autobusa i oko osam časova došlo je do sukoba u kojem je policija, osim palica, koristila i vatreno oružje.

S druge strane, ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi rekao je da su u incidentu na prelazu Merdare povređena 32 kosovska policajca, koji su pratili jednu grupu Srba. „Kada su prebačeni autobusima do Merdara, napali su kamenicama pripadnike policije“, rekao je Redžepi. Prema njegovim rečima, Srbi su prethodno remetili javni red i mir, zbog čega je odlučeno da se deportuju do ovog prelaza. Redžepi je rekao da je bilo pucnjave, ali da se sve to događalo sa druge strane administrativne linije. Oglasio se i ministar zdravlja Kosova Ferid Agani, koji je rekao da je u Urgentnom centru u Prištini zbrinuto devet policajaca.

U ranim jutarnjim satima juče je otvorena rafalna paljba iz pešadijskog naoružanja sa teritorije Kosova na pripadnike multietničke policije, koji se nalaze na punktu iznad sela Dobrosin. Tom prilikom lakše je povređen policajac Branislav Marković. Uviđaj je obavio zamenik tužioca iz Vranja uz pojačano policijsko obezbeđenje i prisustvo pripadnika Žandarmerije.

Ministar policije i mandatar za sastav nove Vlade Srbije Ivica Dačić pozvao je međunarodne snage da obezbede mir na Kosovu. „Vidovdan je veliki praznik za srpski narod i za svaki Vidovdan se dešavaju incidenti na Kosovu i Metohiji. Ako srpski narod na Kosovu i Metohiji ne može da obeleži Vidovdan – dan velikog srpskog stradanja, onda se postavlja pitanje kako neko može da obezbedi miran život Srba na Kosovu“, rekao je Dačić. On je dodao da na Kosovu i Metohiji ne postoje srpske bezbednosne snage, ali da će „nova vlada Republike Srbije, ako bude formirana, insistirati upravo na tome“.

Napad na Srbe u Prištini osudio je Kfor, a sukobe na prelazu Merdare srpski ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i predsednica Kosova Atifete Jahjaga. Bogdanović je tražio da se istragom utvrdi šta se tačno desilo na prelazu Merdare kako ne bi bila okrivljena samo jedna strana, a Jahjaga je pozvala vlasti u Srbiji da spreče pokušaje „huligana“ da izazovu nerede na Kosovu.

Povređeno šesnaestoro dece

Direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković izjavila je juče da je prema informacijama hitne službe tog doma zdravlja, napadnut autobus sa decom starosti između osam i 16 godina koji se vraćao sa Gazimestana u Gračanicu. Trajković je kazala da su na autobus bačene kamene kocke i četiri „molotovljeva koktela“ i da je tom prilikom povređeno 16 dece, od kojih 14 lakše. Oni su posle ukazane pomoći pušteni kući, a dvoje dece je zbrinuto u bolnici u Gračanici jer su zadobili posekotine po glavi.

Uzvikivali imena haških optuženika

Grupa mladih na Gazimestanu juče je uzvikivala imena haških optuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića, uz povike „Dajte nam oružje“.

Patrijarh srpski Irinej, koji je na Gazimestanu služio pomen palim srpskim junacima, zamolio je okupljene građane da se ponašaju dostojanstveno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari