Povređeni se oporavljaju, traži se kontrola nelegalnog naoružanja 1Foto: FoNet

Tokom noći u Urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine operisana je još jedna pacijentkinja koja je ranjena u pucnjavi u Žitištu, a koja je inicijalno bila zbrinuta u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, saopšteno je iz Kliničkog centra Vojvodine.

Zbog ubistva pet osoba u Žitištu, u Vojvodini je proglašen dan žalosti.

Pet osoba je ubijeno, a 22 su ranjene u selu Žitište kod Zrenjanina kada je Siniša Zlatić (38) naoružan automatskom puškom ušao u lokalni kafić, u noći između petka i subote i počeo da puca. Prisutni su uspeli da ga razoružaju, a policija ga je uhapsila. Po svojoj prilici, do pucnjave je došlo zbog ljubomore, jer je Zlatić u kafiću video svoju bivšu suprugu Dijanu kako sedi s društvom. Otišao je do kuće, uzeo automatsku pušku, vratio se u kafić, zapucao i ubio najpre bivšu suprugu. Pošto se u Žitištu održavao lokalni festival, kafić je bio pun, pa je broj stradalih velik.

Računajući i tragediju u Žitištu, od početka godine 15 žena je izgubilo život u porodičnom nasilju, što je alarmantan podatak koji zahteva hitnu i odlučnu reakciju policije, pravosuđa i drugih institucija koje učestvuju u njegovom sprečavanju, navode vladine i nevladine organizacije. Istog dana, u subotu D. C. (46) osumnjičen je da je, hladnim oružjem, ubio svoju suprugu (31) u selu Drenovcu nedaleko od Knjaževca D. C. je uhapšen, a istraga je u toku. Ubistvu je navodno prisustvovao njihov 11-godišnji sin, a zločinu je prethodila porodična svađa.

U saopštenju, koje je potpisala pomoćnica direktora za zdravstvo Kliničkog centra Vojvodine Vesna Turkulov, navodi se da je pacijentkinja operativno zbrinuta, da je stabilnog zdravstvenog stanja i da se trenutno nalazi u jedinice intenzivne nege. Stabilno je i muškarac koji je prebačen na lečenje u Klinički centar Srbije. „Pacijent S. S. (37) je stabilno“, rekla je portparolka Kliničkog centra Dragana Milojković, dodavši da je drugi povređeni, D. R. (27), prebačen na ortopedsku kliniku na Banjici.

Sveto Savanović, otac žene koju je ubio bivši muž u kafiću u Žitištu kod Zrenjanina, izjavio je da su nasilnika prijavljivali Centru za socijalni rad. „Mi smo se žalili tim institucijama i ja kao otac, a tamo su mi govorili – što se ti mešaš… Pa mešam se zato što razbija, zato što ih tera napolje, hoće dete da skoči u Begej, zašto ga ne pozovete tamo da vidite kakva je osoba. Prijavljivali smo i ona je prijavljivala i ja kao otac i oni su rekli da se ne mešamo“, ispričao je za N1 otac ubijene. „I kažu: i mi imamo kući, pa se i mi svađamo s našim muževima, pa vamo, pa tamo. Tako da sve to postoji u suštini, te institucije, ali to ništa ne funkcioniše“. Porodica ubijene slavila je dan kada se razvela od muža, koji je u ovom mestu važio za mirnog i povučenog čoveka. „On je izigravao finog, kako da ti kažem, spolja je finog izigravao, a ovamo je izigravao jednog nasilnika. I mi smo to prijavljivali i prijavljivali i kad je došlo do razvoda mi smo slavili taj dan „, dodaje otac ubijene. Porodica je slučaj prijavila policiji, jer ih je bilo sramota da ona bude umešana u slučaj.

U skladu sa zakonom

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, saopštavaju da je jedna od petoro ubijenih u Žitištu Dijana Zlatić bila korisnik Centra za socijalni rad Žitišta u okviru usluga porodično-pravne zaštite. Na osnovu nadzora koji je u ovom slučaju izvršen, konstatovano je da je postupak brakorazvodne parnice u Centru za socijalni rad Žitište vođen u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i okončan po standardima stručnog postupka. Stručni radnici nisu percepirali bivšeg supruga kao nasilnika, niti je Centru podneta prijava za nasilje u porodici.

Kontrolisati ilegalno naoružanje

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost zahteva od policije da pojača kontrolu naoružanja u posedu građana, posebno ilegalnog, kako bi sprečilo da se ponovi tragični događaj iz Žitišta. „Kako bismo sprečili da još negde u Srbiji, u naletu besa neko reši da upotrebi automatsku pušku da ubije suprugu i njene drugarice, neophodno je da policija maksimalno pojača kontrolu naoružanja u posedu građana, uključujući ono koje poseduju ilegalno“, saopštava Koordinaciono telo. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari