Američki senator iz redova republikanaca Džud Greg povukao je kandidaturu za sekretara za trgovinu u vladi Baraka Obame. U saopštenju Grega se navodi da razlog za takvu odluku jesu političke razlike u odnosu na Obaminu administraciju. Njegova nominacija je objavljena protekle sedmice, te se očekivalo da bude drugi republikanac u Obaminom kabinetu.

Ovo je drugi kandidat koji je odbio kandidaturu za funkciju ministra trgovine, te Obama sada traga za trećim. Bela kuća je saopštila da je Greg ranije obećao da će „prigrliti“ predsednikovu agendu i da je izrazio žaljenje zbog promene stava. Obama je već izgubio četiri kandidata za visoke pozicije , a prema rečima analitičara, odluka Grega je još jedan udarac naporima Obame da formira kabinet.

Predsednik je prethodno izabrao guvernera Nju Meksika Bila Ričardsona za ministra trgovine, ali se on povukao zbog istrage u vezi s državnim sporazumom o finansiranju kampanje. Tom Dešl, koji je trebalo da postane novi ministar zdravlja, i Nensi Kilefer, koju je Obama izabrao da nadgleda reforme budžeta i potrošnje, povukli su se protekle nedelje zbog pitanja u vezi sa njihovim plaćanjem poreza. U večernjim satima u četvrtak Senat je potvrdio Leona Panetu za šefa Centralne obaveštajne agencije.

U Gregovom saopštenju se navodi da je počastvovan time što je predsednikov izbor pao na njega i da se divi Obaminoj volji da dopre do republikanske strane. Međutim, on je dodao da ima nerešenih nesuglasica kada je reč o nekim pitanjima kao što je Obamin paket za stimulaciju ekonomije i popis stanovništva. „Pre nego što sam prihvatio mesto ministra, diskutovali smo o ovim i ostalim potencijalnim razlikama, ali nažalost nismo se adekvatno usredsredili na ove probleme“, navodi se u njegovom saopštenju. „Sagledavamo stvari s različitih gledišta kada je reč o spornim političkim pitanjima.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari