"Dok pričam sa vama vidim kako se puši, a i osećam smrad": Već danima gori gradska deponija u Mladenovcu 1Foto: privatna arhiva

Od petka uveče gori velika gradska deponija u Mladenovcu, a dim se najviše oseti u okolnim selima Dubona, Vlaška, Šepšin i Selo Mladenovac.

Veći požar na gradskoj mladenovačkoj deponiji izbio je u petak uveče, a do požara je najverovatnije došlo zbog samozapaljenja.

Odbornici najveće opozicione grupacije u novom sazivu skupštine Mladenovac „Dogovor za Mladenovac“ tvrde da je do požara došlo jer deponija nije na adekvatan način održavana poslednjih godina.

"Dok pričam sa vama vidim kako se puši, a i osećam smrad": Već danima gori gradska deponija u Mladenovcu 2

„Deponija se zapalila jer je loše održavana. Ovo je velika deponija i na ovakvim deponijama se obavezno radi nasipanje zemlje ili peska. Kada se odloži određena količina smeća, preko toga bi trebalo da se naspe sloj zemlje ili peska, pa da se onda nastavi sa odlaganjem otpada. To se nije radilo već se nekoliko godina u nazad samo nasipalo smeće. To je dovelo do nakupljanja metana i došlo je do samozapaljenja“, kaže odbornik GG „Dogovor za Mladenovac“ Zoran Jocić.

Naša redakcija je pozvala novoizabranog predsednika opštine Bogdana Vuksanovića, koji dolazi iz redova SNS-a, kako bismo ga pitali šta se dešava sa požarom na deponiji.

„Požar je ugašen, trenutno sam na nekom sastanku pa ću vas nazvati posle kako bih vam objasnio o čemu se radi“, rekao je Vuksanović, koji se kasnije nije javljao na telefon.

Zoran Jocić kaže da to što predsednik opštine tvrdi nije istina, jer je došlo samo do privremenog gašenja u nedelju uveče.

"Dok pričam sa vama vidim kako se puši, a i osećam smrad": Već danima gori gradska deponija u Mladenovcu 3
Foto: Privatna arhiva
Trenutna slika požara

„Deponija gori. Ja živim u selu Vlaška, gde su prve kuće do deponije udaljene na oko 500 metara. Jeste u nedelju došlo do privremenog gašenja, ali je u ponedeljak požar ponovo izbio i još uvek gori. Ja dok pričam sa vama vidim kako se puši, a i osećam smrad“, kaže Jocić.

On navodi i da je najveći problem što se građanima niko nije obratio, kao i to što opština, odnosno komunalno preduzeće nema kapacitete u mehanizaciji da sanira ovaj požar.

„Ova sela su puna dima od požara sa deponije, a niko od opštinskih vlasti se nije obratio građanima šta da rade i kako da se ponašaju iako je oformljen novi Štab za vanredne situacije. I kada je privremeno ugašen požar, on je ugašen zahvaljujući mehanizaciji koje su privatne mladenovačke firme ustupile opštini. Još su se opštinske vlasti u ponedeljak hvalile kako su, eto, oni uspeli brzo da saniraju požar, a on niti je ugašen zahvaljujući njima, a pri tom je uveče deponija ponovo planula“, navodi Zoran Jocić.

Pored odbornika opozicije našu redakciju je pozvalo još nekoliko građana sela u okolini Mladenovca, koji su nam se požalili da deponija gori danima, kao i da su sela puna dima od požara.

Kada smo jednom meštaninu rekli da je predsednik opštine rekao da jo požar saniran, on je to oštro negirao.

„Šta je sanirano? Pa ja upravo gledam kako gori. Valjda više verujem svojim očima nego predsedniku opštine koji nije ni došao da vidi šta se dešava, niti nam se bilo ko obratio“, kaže meštanin sela Vlaška čije ime je poznato redakciji, ali je on želeo da ostane anoniman.

Naša redakcija je još nekoliko puta pokušala da razgovara sa predsednikom opštine Mladenovac Bogdanom Vuksanovićem, ali se nije javljao na telefon, niti je odgovarao na naše poruke.

Požari na deponijama u Srbiji nisu retkost. Do njih najčešće dolazi jer se otpad neadekvatno odlaže, pa dolazi do nakupljanja metana koji dovede do samozapaljenja.

Pre nekoliko meseci izbio je veliki požar na deponiji kod Užica koji danima nije mogao da se ugasi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari