DVA HELIKOPTERA MUP-A GASE POZAR NA DEPONIJI "DUBOKO" U UZICUfoto BETAPHOTO/MUP SRBIJE

Zbog višednevnog požara na deponiji Duboko kod Užica zagađene su podzemne i površinske vode, navodi Inicijativa Pravo na vodu i Udruženje građana Libergraf.

– Ukoliko se ocedne vode sa deponija ne sakupljaju i prečišćavaju, zagađuju podzemne i površinske vode. Sanitarna deponija “Duboko” ima ugrađenu nepropusnu podlogu kojom se sprečava prodiranje ocednih voda u zemlju. Takođe postoji sabirna laguna za te vode, kao i isplaniran sistem za prečišćavanje. I pored toga što deponija “Duboko” ima nepropusnu podlogu, zbog zanemarivanja, a onda i zatrpavanja sanitarnih kaseta, sistem prikupljanja ocednih voda je van funkcije, a prečišćavanje nikada nije ni uspostavljeno, piše u saopštenju ovih inicijativa.

Dalje navode da su ocedne vode deponije potpuno devastirale obližnji Turski potok kojim zagađenje dalje teče do reka Lužnica i Skrapež, važnih vodotokova sliva Zapadne Morave.

Aktivisti ove dve inicijative su se i sami uverili kakvo je stanje okolnih vodotokova, a pokušaće i da urade nezavisnu analizu uzorka.

Objašnjavaju da otpadne vode iz deponija sadrže različite toksične i kancerogene materije, poput teških metala, nitrita, amonijaka i drugih organskih jedinjenja.

Negativan uticaj ocednih voda na površinske vode se održava kroz narušavanje prirodne ravnoteže u vodotoku, nedostatak kiseonika u delovima vodotoka, promene u flori i fauni. Ovim vodama se služe poljoprivrednici i stočari ovog kraja, čime zagađenje ulazi u sistem proizvodnje hrane.

– Pravo na vodu i Libergraf zahtevaju da se u planiranju sanacije i daljeg razvoja deponije obavezno isplanira i odgovorno prikupljanje i prerada ocednih voda deponije “Duboko”, bez čega se ne može govoriti o bezbednoj životnoj sredini ovog kraja, navodi se u saopštenju.

Podsećamo, od početka meseca deponija Duboko kod Užica gori. Ubrzo nakon lokalizacije vatra je ponovo buknula, i tako već duže od nedelju dana.

U periodu od 5. do 10. maja požar je buknuo dva puta, a nakon prvog puta proglašena je vandredna situacija na teritoriji ovog grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari