(VIDEO) Veliki požar kod gradske deponije u Novom Sadu, otežan pristup vatrogasnim vozilima zbog posete Makrona 1Foto: Instagram192.rs

Požar u blizini gradske deponije u Novom Sadu izbio je oko 12 časova, vatrogasci su na terenu, vatra je lokalizovana, ali nije još do kraja ugašena.

Dolazak vozila na teren otežava vanredna situacija u saobraćaju zbog posete predsednika Francuske Emanuela Makrona, prenosi 021.

Gore delovi livade uz gradsku deponiju i za sada nije potvđeno šta je uzrok požaru.

Građani su prosledili fotografije i snimke na kojima se vidi gust dim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Pepeo pada po čitavoj Klisi i Slanoj bari. Meštani pomenutih delova grada su uznemireni i većina ne izlazi iz kuća.

Iz vatrogasne brigade kažu za „Danas“ da su njihove jedinice na terenu i da gase požar.

– Vatra je buknula pored deponije, uhvatila je i malo nekog smeća, ali većinom gori nisko rastinje. Požar još nije ugašen i ne znamo koliko će intervencija trajati – rekli su vatrogasci.

Iz JKP „Čistiće“ saopštavaju da je danas oko 12 časova došlo do požara kojim je je zahvaćen prostor preko puta „Roda Mega Šoping centra“ , a na površini niskog rastinja između auto-puta A71 i zaštitnog pojasa deponije.

– Požarom nije zahvaćen ni jedan deo gradske deponije niti je ugroženo odlaganje otpada. Brzom reakcijom vatrogasne službe Grada Novog Sada, dobrovoljnih vatrogasnih društava i vozila javno-komunalnih preduzeća kao i drugih službi požar je stavljen pod kontrolu i
očekuje se da će biti potpuno ugašen u najkraćem mogućem roku – saopštili su iz „Čistoće“.

Građani Klise sa kojima smo razgovarali kažu da danas od gustog dima ne mogu da dišu.

– Ušli smo u kuću jer se u dvorištu ne može biti. Kašljemo čitav dan. Požar pored deponije traje već dve nedelje i niko ne reaguje, a danas se izgleda sve rasplamsalo. Dim je ogroman, vidi se iz čitavog grada. Živimo u užasnom smradu danima i niko od nadležnih ne reaguje, ovo zaista nema nigde, da se pola grada guši i svi ćute – rekao je Nebojša P. meštanin Klise.

(VIDEO) Veliki požar kod gradske deponije u Novom Sadu, otežan pristup vatrogasnim vozilima zbog posete Makrona 2
Pogled iz dvorišta, foto: Danas/A. L.

Iz Gradske kuće su saopštili da su sve raspoložive službe Grada Novog Sada, od vatrogasne službe i dobrovoljnih vatrogasnih društava do javno-komunalnih preduzeća i drugih službi, sa svim raspoloživim ljudstvom i mehanizacijom, hitno su reagovale i učestvovale u gašenju požara.

Napomenuli su da je gradska deponija pod konstantnim nadzorom, a da je predmet požara suva trava koja gori na obližnjoj livadi.

– Konačno okončanje gašenja požara očekuje se u najkraćem mogućem roku – rekli su iz Grada.

Juče je inače saopšteno da je požar na ovoj lokaciji uz pomoć vatrogasaca i radnika „Čistoće“ konačno ugašen posle 12 dana.

Podsetimo, na livadi pored deponije 18. avgusta izbio je požar na rastinju.

Prvog dana viđeni su vatrogasci, a potom, kako nije bilo plamena, nisu se više pojavljivali, dok se s livade širio dim.

Građani Klise su posle nekoliko dana počeli da se žale na dim, ali nije bilo gašenja, osim što su pored livade dežurali radnici Čistoće koji nisu mogli mnogo toga da urade sem da spreče širenje vatre.

Građanski pokret Bravo pozivao je ranijih dana Gradski štab za vanredne situacije da hitno reaguje kako bi se ugasio požar kod Gradske deponije u Novom Sadu.

Apelovali su na grad da se pošalje neophodna mehanizacija koja bi nasipanjem zemlje rešila ovaj problem u toku jednog dana.

„Gradske vlasti, umesto da pošalju više kamiona sa opremom i nasipaju zemlju, poslali su samo jednu cisternu da kontroliše dim i tinjajući požar. Od vatrogasaca nema nijednog na terenu, te ovaj posao gašenja i kontrole požara obavlja JKP ‘Čistoća’, što nikako ne bi smelo da bude slučaj“, naveli su iz ovog pokreta.

Mehanizacija je uče ipak stigla i ugasila požar, ali danas je opet buknuo i to najviše do sada.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari