Požar u ilegalnom domu za stare 1

Inspektori Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i inspektori socijalne zaštite u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštili su danas posle nadzora zgrade u kojoj je izbio požar, da je prema prvim informacijama reč o legalnom domu za stare.

Inspektori su reagovali po saznanju za tragičan događaj koji se dogodio danas u ranim jutarnjim časovima, kada su, nakon požara koji je izbio u objektu u ulici Svetog Save, br. 60 u Pančevu, tri osobe izgubile život, saopštilo je Ministarstvo za rad i socijalna pitanja.

Vlasnici navedenog doma je prethodno dva puta zabranjivan rad na dve različite lokacije u Pančevu, navodi se u saopštenju. Prema raspoloživim podacima, u domu u kome je izbio požar boravio je 21 korisnik, a od tog broja tri korisnika su nakon nesreće preminula, 12 je povređeno, dvoje su preuzeli srodnici, dok je za pet korisnika pozvan Centar za socijalni rad u Pančevu da bi ih zbrinuo.

Obavljen je i razgovor sa licem iz obližnjeg restorana koje je, na molbu zaposlenih, pozvalo Hitnu pomoć, policiju i vatrogasce. U toku je prikupljanje podataka o korisnicima i srodnicima koji su ih smestili u ovaj dom, kao i ostalih informacija od zdravstvene službe koja je zbrinula povrđene korisnike i od stanice policije koja je izvršila uviđaj.

Za 12 godina postojanja inspekcije socijalne zaštite izdato 98 zabrana za rad domovima za stare, navelo je Ministarstvo i istaklo da postojanje ilegalnih domova za stare ne predstavlja samo rad „na crno“, već podrazumeva visok stepen ugroženosti života starih osoba i najčešće nedostatak elementarnih uslova za život.

Ministarstvo apeluje na građane da članove svojih porodica ne ostavljaju u ilegalnim domovima i podseća da se na zvaničnom sajtu Ministarstva za rad nalazi spisak svih licenciranih objekata. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari