Dugo će se Smail Bjelak iz prijepoljskog sela Orašac kao i članovi njegovog dvanaestočlanog domaćinstva sećati ranih jutarnjih časova pretprošlog petka. Za samo nekoliko minuta vatrena stihija, koja je izbila na porodičnoj kući, progutala je kompletan krov nad glavom i celokupno pokućanstvo koje su gradile i sakupljale dve generacije ove siromašne porodice.


Tog dana Smail je krenuo prema Brodarevu da bi doneo osnovne namirnici, ali ga je ubrzo sa pola puta vratio usplahireni telefonski poziv sina. Kada je došao natrag, kuće više nije bilo, a u dvorištu je zatekao zgarište i stravičan prizor. Još se vodila borba za spasavanje iz vatrene stihije zarobljenih ukućana, među njima i dvoje maloletne dece i nepokretne i stare majke čiju je odeću vatra već bila zahvatila.

Čim su dobili poziv u Orašac su stigli pripadnici vatrogasne jedinice iz Prijepolja, ali zbog velike udaljenosti ovog mesta od centra opštine, sve što su mogli da urade bilo je da lokalizuju požar, odbrane ostale objekte u blizini od vatre i podignu šator kao prvu i neposrednu pomoć Odeljenja za vanredne situacije za smeštaj mnogočlanog domaćinstva Smaila Bjelaka. Inspektori Policijske uprave u Prijepolju rade na rasvetljavanju uzroka požara. U porodici Bjelaka kažu da se plamen prvo pojavio u strujomeru i na konzoli, tako da će se i ta informacija uzeti u obzir kada se konačno i zvanično budu saopštavale činjenice o požaru koji je ostavio bez kuće Smailovo domaćinstvo.

Solidarnost ljudi ni ovoga puta nije i neće izostati. Svega dva dana nakon požara iskopani su i naliveni betonski temelji za novi dom Smaila Bjelaka u blizini još nerasčišćenog zgarišta nad kamenim zidovima bivše kuće, a obećana im je neposredna pomoć i od čelnika lokalne samouprave. Otvoren je i žiro račun za pomoć porodici Bjelak broj 170-0010205654000-62.

Ugušio se u dimu

U požaru u ponedeljak u prijepoljskom industrijskom naselju Kolovrat nastradao je Dobrivoje Rajević (28) iz sjeničkog sela Bare. On je nastradao tako što se ugušio u podstanarskoj sobi, u kojoj je spavao, kada je izbio požar, najverovatnije od neugašene cigarete koju je umorni Dobrivoje ostavio pored kreveta, a zatim zaspao.

Osim sobe u kojoj su vatrogasci pronašli Rajevićevo beživotno telo nijedna druga prostorija nije bila zahvaćena vatrom, rekao je istražni sudija osnovnog suda u Prijepolju Zoran Pantović.Vatrogasci su lokalizovali požar, a istraga o njegovom uzroku je u toku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari