U Požarevcu je održan skup na kome je predstavljen sistem javnog skladištenja poljoprivrednih proizvoda. Od ove godine, naime, poljoprivrednicima iz Požarevca je na raspolaganju javno skladište u okviru firme „Filip“, koja je dobila neophodnu licencu za obavljanje ove delatnosti.


Učesnicima skupa obratili su se Slađan Stević, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu i Milan Đakov, direktor Kompenzacionog fonda Republike Srbije kao i Milutin Filipović, vlasnik PP „Filip“ koji je napomenuo da će se u ovom preduzeću poslovati u skladu sa pravilima licence za javna skladišta: – Značajno je da smo omogućili poljoprivrednim proizviđačima da svoje proizvode, konkretno pšenicu i kukuruz, mogu da lageruju u naše skladište koje je sada registrovano kao javno skladište. Na osnovu vrednosti uskladištene robe, mogu da dobiju od firme „Filip“ zapis i da sa tim zapisom koriste kredit u bankama, a njihovi proizvodi ostaju na skladištenju kod nas. Osnovni smisao skladištenja je da se dođe do povoljnije cene proizvoda u odnosu na one u vreme žetve i berbe. Naša frma je dobila licencu za javno skladište i ovim ugovorom smo se obavezali na poštovanje neophodnih standarda i sve dok smo u mogućnosti da to činimo, poslovaćemo kao javno skladište. Naši ukupni kapaciteti su 6.000 tona ali za javno skladište smo registrovali kapacitet od 1.500 tona i poljoprivredni proizvođači kod nas mogu deponovati pšenicu i kukuruz.

Čelnici Gradske uprave su zadovoljni što je došlo do realizacije ovog projekta, rekao je na sastanku Slađan Stević: – Trenutno u celoj državi je samo pet javnih skladišta i sreća je za naše poljoprivrednike što je firma „Filip“ jedna od njih. Poljoprivrednici sada imaju mogućnost da nakon žetve, pšenicu deponuju u javno sladište i dobiju robno-novčani zapis sa kojim mogu da trguju. Za sve to vreme, njihova pšenica je u silosu javnog skladišta i čeka neku bolju cenu. Onog trenutka kada smatraju da je data cena na tržištu odgovarajuća, oni mogu da prodaju svoju robu.

Stević je najavio da, ukoliko bude moguće, lagerovanje poljoprivrednih proizvoda u javnom skladištu, subvencionisaće, osim države, i Gradska uprava Požarevac: – Država će subvencionisati skladištenje robe u javnim skladištima i onog trenutka kada budemo znali kolika sredstva će biti izdvojena za ovu namenu kao i koja će biti cena skladištenja, naša želja je, da, ako to bude u okvirima naših mogućnosti, subvencionišemo i mi ostatak cene skladištenja, tako da bi u tom slučaju skladištenje u potpunosti bilo subvencionisano.

Kompenzacioni fond je osnovan u decembru 2009. godine. Njegovo osnivanje i rad su predviđeni Zakonom o javnim skladištima za poljoprivredne proizvode. Uloga Kompenzacionog fonda u sistemu javnih skladišta jeste da garantuje kvalitet i kvantitet uskladištene robe. U slučaju štete nad uskladištenom robom, ukoliko štetu ne isplati javno skladište, to će učiniti Kompenzacioni fond. Na taj način, poljoprivredni proizvođači znaju da u svakom trenutku mogu podići iz skladišta robu u količini i kvalitetu, koji su navedeni na robnom zapisu. U slučaju štete, Kompenzacioni fond isplaćuje štetu iz sredstava, koja dolaze iz budžeta, od uplaćenih godišnjih članarina javnih skladišta i iznosa, koja javna skladišta uplaćuju Kompenzacionom fondu, za svaku uskladištenu tonu robe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari