U Beogradu je u ponedeljak održana svečana promocija Komunalne policije. Promociji pored 360 komunalnih policajaca, prisustvovali su predsednik Republike Srbije Boris Tadić, ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera Ivica Dačić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, ministar energetike Petar Škundrić, gradonačelnici gradova, među kojima i gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević, gde startuje Komunalna policija i mnogi drugi.

Pored Požarevca od ponedeljka komunalna policija startuje i u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Vršcu, Somboru i Valjevu.

Osnovni zadatak komunalne policije je održavanje komunalnog reda u gradovima, što će kako se pretpostavlja, doprineti bezbednijem i mirnijem životu stanovnika.

Predsednik Republike Srbije Boris Tadićčestitajući komunalnim policajcima stupanje na dužnost istakao je sledeće.

– Svi zajedno možemo biti ponosni na činjenicu da imamo jednu novu službu, koja će raditi isključivo u korist države i građana. Sa Vama, rekao je Tadiću obraćanju komunalnim policajcima, dobićemo to da građanima pružimo mogućnost da oblikuju svoju zemlju, da imamo uređene teme kakve postoje u Evropskoj uniji. Sa njima ćemo podići životni standard i opleminiti životna saznanja – rekao je predsednik Tadići dodao:

– Gospodo komunalni policajci vaš posao neće biti lak, većna prvom koraku suočićete se sa pogrešnim navikama koje su na žalost kod nas primetne. Vrlo dobro znamo da su one učvršćene u decenijama iza nas, i kao takve predstavljaju problem. Zbog toga vam želim dosta sreće i znanja u daljem radu – rekao je između ostalog predsednik Republike Srbije Boris Tadić.

Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ovom prilikom je istakao da je rad na ustanovljenju komunalne policije bio mukotrpan i da je trajao tri godine.

– Taj rad podrazumevao je dva Zakona i niz podzakonskih akata, modele obuke i provere koje su sprovodili gradovi. Ovo je dokaz da jedan posao može da se sprovede međusobnom saradnjom svih relevantnih institucija, od gradova, ministarstava i Saveta Evrope i uveren sam da će on biti u interesu pre svega države i svih građana – rekao je Markovići dodao da su pred komunalne policajce postavljena velika očekivanja. Markovićkaže da je siguran da će svi izabrani kandidati obavljati svoj posao u skladu sa Zakonom na najbolji mogući način.

Na samoj svečanosti u ime svih gradonačelnika prisutnima se obratio Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda koji je tom prilikom iskazao zahvalnost ministru Markoviću, za koga je rekao da je najzaslužniji zbog realizacije ovog projekta. Đilas je ovom prilikom rekao da se posao komunalnog policajca pre svega odnosi na pomoćgrađanima. Novi komunalni policajci, kako kaže Đilas svojim samopregornim radom dovešće do toga da se u svim gradovim uvede komunalni red, a sve će to u krajnjoj crti dovesti da mesta i gradovi imaju izgled i ponošanje koje je primereno.

Ministar unutrašnjih poslova i zamenik premijera Ivica Dačić, rekao je da je ovo ministarstvo u ovaj projekat ušlo sa željom da se na što bolji način pripreme komunalni policajci, te da je za svrhe obuke MUP Srbije ustupio svoje elitne predavače.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova stavilo je na raspolaganje svoje najbolje stručnjake, njih 33 – je vrhunskih predavača koji su sproveli obuku za komunalne policajce. Obuka je prošla, ali najvažnija je činjenica da je saradnja uspostavljena kako između ministarstava tako i između lokalnih samouprava. To je najbolji primer partnerstva za 21. vek. Naš zadatak jeste obezbeđivanje svih neophodnih uslova za sve građane, potpuno sam siguran da će i komunalna policija to raditi. Naše ministarstvo će kao i do sada nastaviti da pruža svu pomoći podršku u daljem radu komunalne policije – rekao je Dačić.

Miodrag Milosavljević, gradonačelnik grada Požarevca, rekao je da je izuzetno zadovoljan načinom na koji su naši komunalni policajci savladali obuku i položili ispit.

– Spremni smo da većod sutra krenemo u nove zadatke. Mogu da najavim da ćemo sledeće godine primiti još jedan broj komunalnih policajaca, do one kvote od 15 i na taj način ispunimo broj koji je grad Požarevac dobio po Zakonu. Sa druge strane nam je cilj da rešimo u potpunosti poslovni prostor gde će komunalni policajci obavljati svoju vrlo odgovornu funkciju. Takođe, planiramo da celokupnu opremu i vozila koja su potrebna prema zakonu da formiramo do sledeće godine, tako da ćemo od leta sledeće godine imati u potpunosti tehnički osposobljenu komunalnu policiju – rekao je Milosavljević.

Goran Milenković, načelnik Gradske uprave Požarevca rekao je da veliko zadovoljstvo predstavlja činjenica da je naš grad jedan od prvih gde se realizuje ovaj projekat. – Ponosni smo na to što je na ovaj način počeo rad jedne važne i nove službe. Počinje novi, veliki posao između građana i naših novih komunalnih policajaca, koji za rezultat treba da ima lepši i bolji grad i lepšu i prijatniju životnu sredinu. U tim naporima verujem da ćemo imati uspeha.

Novi načelnik odeljenja Komunalne policije u Požarevcu je Nebojša Lukić, koji je ovom prilikom istakao:

– Ovim skupom ozvaničen je rad komunalne policije. Uveren sam da će mo raditi Zakonom predviđeni i dodeljeni posao. Nadamo se, očekujemo i svim srcem želimo podršku svih građana, jer bez njih a mi smo servis građana mi ne možemo da opstanemo.

Između ostalih delokrug rada komunalnih policajaca kreće se u pravcu od odvođenja otpadnih i atmosferskih voda, javne čistoće, prevozu i deponovanju komunalnih otpada, protivpožarne zaštite, zaštite životne sredine, kulturnih dobara, lokalnih puteva, ulica i drugih javnih objekata od značaja za grad, ostvarivanje nadzora u javnom gradskom, prigradskom i drugom lokalnom saobraćaju u skladu sa zakonom i propisima grada i drugo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari