Nakon 19 meseci Požarevac je dobio načelnika policije. Posle penzionisanja dotadašnjeg načelnika Radovana Živkovića, 1. januara 2010. godine požarevačkom policijom upravljalo se po liniji sektora, a dužnost načelnika obavljao je načelnik Odeljenja kriminalistike, Goran Todorović


Rešenjem Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, od 02 avgusta, dužnost načelnika Policijske uprave u Požarevcu preuzeo je Dejan Radenković iz Beogarada.

Dejan Radenković je rođen 1972. godine, a Fakultet bezbednosti završio je u Beogradu.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije započeo je rad 1993. godine, u Policijskoj stanici Palilula odakle je sa mesta operativnog radnika kriminalističke policije 2002. godine, postavljen za šefa kriminalističke policije u Policijskoj stanici za bezbednost na železnici u Policijskoj upravi za Grad Beograd.

Za šefa kriminalističke policije na Čukarici postavljen je 2003 godine, a 2006 godine raspoređen je na radno mesto načelnika Policijske uprave Čukarica.

Rešenjem direktora policije 2009. godine, imenovan je za pomoćnika načelnika Uprave kriminalističke policije u Beogradu a od oktobra 2009 godine obavljao je funkciju načelnika Policijsake uprave u Leskovcu. Dobitnik je Oktobarske nagrade Grada Leskovca za 2010. godinu.

Završio je više specijalističkih kurseva iz oblasti kriminalistike, između ostalog u Mađarskoj i Americi. Novi načelnik policije u Požarevcu Dejan Radenković imao je veoma uspešne rezultate dok je bio načelnik Policijske uprave u Leskovcu. O kakvom profesionalcu se radi govori i tekst u Večernjim novostima objavljen u petak, 05. avgusta, koji se bavi otkrivanjem korupcije u državnim organima i u organima lokalne samouprave, pod nazivom „Samo sveštenici nisu hapšeni“. U tom tekstu se navodi da, dok je Radenković bio načelnik, niko nije bio privilegovan ko se ogrešio o zakon i koji je protivpravno stekao imovinu.

– Po strukturi i po načinu izvršavanja dela koja smo mi otkrili u Leskovcu ne razlikuju se od bilo kojih drugih u Srbiji, rekao je tadašnji načelnik Policijske uprave u Leskovcu, a sada prvi čovek požarevačke policije, Dejan Radenković Kao iskusni policajac koji je dugo godina radio u prestonici primećuje da je ipak „malo teže“ rasvetljavati ova dela u „malim sredinama“.

– Svako je nekome rod ili prijatelj i svi su na neki način povezani i zato je prisutno to da se štite i pokrivaju. Ne žele da se zameraju i svako navodno „gleda svoja posla“. Da se razumemo, lakše je uočiti, čitaj čuti, za ova dela, ali ih je zatim teško dokazati.

Za vreme njegovog mandata u Leskovcu mnogi policajci i službenici Ministarstva pravde našli su se pod lupom pravosudnih organa. Jednostavno, nije opterećen „vezama“ jer je potpuno nov za lokalnu sredinu. Radenković tvrdi da niko dok je bio načelnik u Leskovcu nije pokušao da „urgira“ kod njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari