Ovih jesenjih dana Požarevac je bio metropola kukuruza kao najzastupljenije ratarske kulture u Srbiji. U Centru za kulturu održan je 2. Međunarodni festival kukukuruza Srbije. Festival su organizovali Udruženja sela Srbije „Zavičaj“ i list „Seoske novine“ uz podršku Agrarnog fonda grada Požarevca i Turističke organizacije.

 Suorganizator ovog događaja, koje je posvečeno proizvođačima kukuruza ali i onima koji stvaraju uslove da se ta kultura u Srbiju bude vrhunskog kvaliteta, naučnim radnicima i selekcionarima, bio je Savez poljoprivrednih inžinjera i tehničara Srbije. Festival kukuruza i ove godine za cilj imao predstavljanje tradicija vezanih za kukuruz, a pre svega afirmaciju poljoprivrednih proizvođača sa kvalitetnim proizvodom i vrhunskim prinosima.

Goste festivala, kome su prisustvovali i predsednica Agrarnog fonda Grada Snežana Milosavljević, predsednica Zadružnog saveza Svetlana Stanojević i zamenik predsednika Skupštine grada Milić Jovanović, pozdarvio je gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević, istakavši da Požarevac nije slučajno domačin ovogodišnjeg Festivala kukuruza. – Požarevac i ceo Braničevski okrug od davnina su mesto gde se proizvodi kukuruz. U 19. veku trgovci su počeli da dolaze u Požarevac kako bi kukuruz izvozili u Austrougarsku. Tada se pokrenuo poljoprivredni zamajac. Danas moramo da stvorimo. Dobar temelj, kako bi poljoprivredni proizvođači imali što veći prinos. Mi živimo u Stigu, delu Srbije koji ima kvalitetnu zemlju, tri reke, dobru klimu, ali moramo uključiti i nauku. Samo tom sintezom možemo ostvariti bolje rezultate. Ministarstvo poljoprivrede i lokalnih samouprava jeste udruživanje i davanje podsticaja poljoprivrednicima. Agrarni fond Požarevca već osam, godina nesebično pomaže našim poljoprivrednim proizvođačima. Tako se mora raditi na nivou cele države, rekao je Milosavljević.

Deo Festivala bio je posvećen izložbi etno hrane pripremane sa kukuruzom, koju su predstavila udruženja žena iz nekoliko srpskih gradova. Na trpezi su se našla tradicionalan proja i pogačice, ali i kačamak sa ajvarom, uštipci sa kukuruznim brašnom, pa čak i kolači.

Ova međunarodna manifestacija koja slavi kukuruz bila je i prilika da se uruče priznanja

najboljim proizvođačima. Dodeljeno je sedamdeset priznanja, a nagrade su primili i požarevački rekorderi u proizvodnji kukuruza. Nagrađeni su Aleksandar Mijatović iz Bara, Radovanče Aranđelović iz Trnjana, Radiša Mihajlović iz Batovca, Goran Radovanović iz Poljane, Vladislav Spasić iz sela Kostolca i Dragan Nedeljković iz Kličevca. Bagradu su primili i Saša Filipović u ime preduzeća „Filip“ i Udruženje žena iz Poljane.Ukupno je nagrađeno oko 70 najboljih proizvođača kukuruza, stručnajka i novinara iz Srbije i Republike Srpske. – Rekorderi u proizvodnji kukuruza trebalo bi ubuduće da bude pravilo dok bi slabiji proizvođači trebalo da budu samo pojedinačni slučajevi, rekao je urednik „Seoskih novina“ Milomir Filipović.

Prisutni poljoprivrednici imali su priliku da čuju predavanje na temu „Uloga kukuruza i starteška hrana ljudi i životinja“, kao da se i upoznaju sa ponudom proizvođača semenog materijala. Festival je propratio bogat kulturno-umetnički program.

Agrarni fond za razvoj grada Požarevca osnovan je 2003. godine u cilju stvaranja uslova za podsticanje, očuvanje, unapređivanje i razvoj poljoprivrede na teritoriji grada. Delatnost Fonda je pre svega obezbeđivanje finansijskih sredstava koja se direktno, putem dugoročnih i kratkoročnih kredita ulažu u primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Zahvaljujući njima omogućen je brži i efikasniji rad u sprovođenju planova poljoprivredne proizvodnje.

Do sada je raspoređeno oko 500 kratkoročnih kredita registrovanih poljoprivrednim proizvođačima, a od 2011.godine sredstva su opredeljena i za dugoročno kreditiranej u sardanji sa Ministarstvom poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

Od ove godine Agrarni fond je počeo i sa subvencijama stočarima na područiju grada Požarevca. Sredastva Agrarnog fonda koriste se za uvođenje i razvoj novih tehnologija u biljnoj i stočarskoj proizvodnji, proizvodnju voćno-loznog sadnog materijala sa osiguranim plasmanom, razvoj novih tehnologija u povrtarskoj proizvodnji, podsticanje proizvodnje zdarstveno bezbeden hrane, edukacija zemljoradnika iz oblasti biljne i stočne proizvodnje, revitalizaciju sela, izgradnju sistema za odvodnjavanje i navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, kupovinu traktora i poljoprivredne mehanizacije, nabavku priplodnog i tovnog materijala u stočarstvu…

Agrarni fond organizuje nekoliko velikih manifestacija kao i posete bitnim poljoprivrednim dešavanjima, kao što su sajmovi i studijska putovanja u zemlje Evropske unije. Fond takođe organizuje seminare, javne prezentacije i edukativne sastaneke za poljoprivrednike. Održan je i Prvi sabor poljoprivrednih proizvođača na teritoriji grada na kome su uručene nagrade kao priznanje kvaliteta poljoprivrednih proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari