Medijima već nedeljama kolaju apokaliptične slutnje i najave da će rasni konji iz Ergele „Ljubičevo“, radi dugova „biti prodati pa čak i završiti na klanicama!?“ ali je grad Požarevac, koji je osnivač ergele, ekspeditivno odlučio da prevaziđe nastale probleme.


Naime, Javno preduzeće „Ljubičevo“ , uprkos izvršnoj presudi, nije isplatilo dug od pet miliona dinara, koliko potražuje Požarevljanin Dragoslav Jevremović, nekadašnji zakupac restorana „Ljubičin konak“. Ali, trkački konji iz ergele ovog preduzeća, koje su sudski izvršitelji popisali sredinom prošlog meseca, neće se prodavati na licitaciji, jer će u plaćanju duga pomoći lokalna samouprava. Reč je o dugu od tri miliona, koji je do danas, sa zateznom kamatom, narastao na pet miliona dinara. Ovu sumu poverilac potražuje na ime ulaganja u rekonstrukciju i opremanje restorana „Ljubičin konak“, vlasništvo JP „Ljubičevo“, prema ugovoru o zakupu iz 2001. godine. Pošto ovaj dug nije mogao da se naplati, zbog blokiranog računa preduzeća, sudski izvršitelji su 18. februara, u prisustvu policije, popisali sve konje i kancelarijski nameštaj u upravnoj zgradi. U međuvremenu, Jevremović je gradu i ergeli ponudio olakšicu, jer je spreman da se odrekne zatezne kamate i prihvati samo glavnicu duga, u iznosu od tri miliona dinara.

– Ovaj dug još nije isplaćen jer se čeka na rešavanje žalbe u Osnovnom sudu koju je podnela uprava „Ljubičeva“. Osim toga, do odlaganja isplate došlo je jer želimo da utvrdimo da li poverilac poseduje dokaze o novcu uloženom u rekonstrukciju restorana jer njih nema u dokumentaciji „Ljubičeva“, izjavio je gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević. On je najavio formiranje komisije koja će se baviti utvrđivanjem činjeničnog stanja.

– Ukoliko se nepobitno utvrdi da se poveriocu duguje tražena suma, isplatićemo je iz gradskog budžeta, prema dinamici oko koje ćemo se naknadno dogovoriti, jer ergela nema novca za isplatu ovog duga, rekao je gradonačelnik.

Iako je prethodne godine pozitivno poslovalo, račun preduzeća „Ljubičeva“ je već dugo u blokadi zbog dugova nastalih od 1994. do 1996. godine dok je bilo u sastavu Društvenog preduzeća „Poljoprivreda“. Kad se ova firma podelila na više posebnih, novoformiranom „Ljubičevu“ preneti su svi njeni dugovi koji danas iznose više od dva miliona evra što stvara probleme u čijem bi rešavanju, pored lokalne samouprave, trebalo da učestvuje i Republika pošto je u pitanju institucija nacionalnog značaja.

Jubilej

Ergela „Ljubičevo“ bi 16. aprila trebalo da proslavi redak jubilej – 150 godina postojanja. Nju je 1853. godine osnovao knez Miloš Obrenović na imanju „Morava“ koje je sedam godina kasnije poklonio narodu. Milošev sin Mihailo je kasnije ovom imanju dao ime „Ljubičevo“, po svojoj majci kneginji Ljubici. U štalama „Ljubičevo“ kroz dugu istoriju prošla su grla Kajzer, Kalisto, Tristan, Guliver, Temporal… Danas, među 50 rasnih konja koliko ih ovde ima su tu njihovi naslednici, između ostalih, Esteban i Kopernikus, koji spadaju među deset najboljih trkačkih grla u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari