Program korišćenja sredstava budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine grada Požarevca za 2011. godinu za „Braničevo Danas“ obrazložio je predsednik komisije Fonda, Žarko Pivac.


– Budžetski Fond je u 2010. godini uradio dva programa i program za 2011. godinu. Prilikom izrade prvog programa podržani su zahtevi 32 korisnika sa ukupno 58 kandidovanih projekata čija je vrednost 408.462.458 dinara. Za program dva podržani su zahtevi 12 korisnika sa ukupno 34 kandidovana projekta ukupne vrednosti 201.601.096 dinara. Realizacija projekata oba programa je u toku – rekao nam je Pivac.

Pripreme komisije budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine grada Požarevca za izradu predloga programa za 2011. počele su polovinom prethodne godine slanjem obaveštenja na 78 adresa potencijalnih korisnika.

– Ukupno je stiglo 236 zahteva vrednosi 1.673.216.975 dinara. Programom za 2011. godinu predviđeno je finansiranje 48 korisnika sa ukupno 108 projekata u vrednosti 565.679.424 dinara. Odmah u januaru počećemo da radimo predlog programa za 2012. godinu. Zahtevi koji nisu do sada usvojeni biće nam prioritet, kao što je, naprimer, deo „Toplifikacije“ koja je ponudila lokacije koje sada nisu dobile saglasnost jer nije bilo sredstava ali po prioritetu i anketiranju građana podrazumeva se da će se to realizovati u narednoj godini. Očekujemo da će određena sredstva ostati, recimo oko rehabilitacije vodosnabdevanja očekuju se izvesna sredstva gde će, nadam se, u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i prostornog planiranja a preko ovog Fonda biti doneto pozitivno rešenje za dodatna sredstva. Zato bi u maju ili junu pred odbornicima mogao da se nađe još jedan, Program 2, za 2011. godinu – istakao je Pivac.

Naredne godine, kao i prethodnih, brojni su programi koji će se finansirati sredstvima budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine. Među njima je fekalni kolektor u Dunavskoj ulici od „CS-KPZ Zabela“ do Zmaj Jovine sa tri crpne stanice gde je reč o delu učešća Grada od 5.693.279 dinara, zatim kišni kolektor u ulici Knez Milošev venac do uliva u Brežanski kanal, oko 8.598.495 dinara kao i nabavka tehničkog vozila za opasne materije, namenjenog Policijskoj upravi, u iznosu od 23.575 miliona dinara.

– Tu su i projekti predloženi od strane JKP „Komunalne službe“ – održavanje spomen parka Čačalica u vrednosti od 7.457 miliona dinara, specijalno vozilo za pranje kontejnera u vrednosti od oko 15 miliona, dva auto-smećara – 22 miliona. Najvredniji projekti odobreni „Vodovodu i kanalizaciji“ su izrada idejnog projekta izvorišta „Ključ“ sa studijom opravdanosti i studijom uticaja na životnu sredinu od 18 miliona, rekonstrukcija cement azbestne mreže od Takovske do raskrsnice Dunavske i Partizanske u vrednosti od oko 14 miliona dinara i projekat – upotreba tehničke vode za navodnjavanje na lokacijama Gradski park, Sunčani park i Vatrogasna služba, zatim izrada i opremanje samih bunara – 12 miliona. Kada je o Toplifikaciji reč, oko 31 milion izdvojen je za izradu sekundarne toplifikacione mreže na lokciji Nevesinjska ulica u MZ Gornja Mala oko 31 milion. Sličan iznos opredeljen je za primar u Moravskoj, toplopredajne stanice Borska, Moravska i Vlajka Pavlovića. Za primar, toplopredajnu stanicu i sekundar u ulici Alekse Dundića- Barskoj planiran je 21 milion, a 19 miliona za drugu fazu izrade sekundara u ulici Vase Pelagića. JP „Direkciji za izgradnju“ odobreno je oko 16 miliona za realizaciju projekta izrade sekundarne fekalne kanalizacije u ulicama koje se ulivaju u kolektor u ulici Vojske Jugoslavije i oko 14 miliona za održavanje javnih zelenih površina u Požarevcu i Kostolcu. Za Gradsku opštinu Kostolac, imeđu ostalog, odobreno je 50 miliona dinara za realizaciju druge faze toplifikacije sela Petka. Izdvojen je i 31 milion dinara za mesne zajednice od kojih ističem sumu od 15 miliona za prvu fazu potisnog cevovoda namenjenog vodosnabdevanju Živice kroz naselje Dragovac. Tu su i ostali projekti među kojima je projekat vredan 4,3 miliona za kupovinu i ugradnju elektro-mašinske opreme postrojenja pitke vode u Opštoj bolnici Požarevac. Oko 21 milion odobren je za projekte dvanaest škola – najavio je Pivac uz ocenu da su svi projekti koji su predviđeni program su prioritetni.

– Podvlačim da je svaki projekat detaljno analiziran. Naravno da bi nam odgovaralo kad bi Direkcija za vode podržala neke od naših projekata kako bi određena sredstava, koja je Grad Požarevac već predvideo planom, dobili iz Republike – rekao je Pivac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari