Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić posetio je Sociorehabilitacioni klub za mlade u Požarevcu namenjen socijalnom uključivanju dece i mladih sa poremećajima u ponašanju i resocijalizaciji maloletnih počinilaca krivičnih dela.


Sociorehabilitacioni klub u Požarevcu je izgrađen sredstvima lokalne samouprave i Ministarstva rada i socijalne politike. Ljajić je istakao veoma važnu ulogu koju lokalna samouprava poklanja celokupnoj oblasti socijalne zaštite, a ovaj klub je jedan od primera takve vrste usluga, kojih nema puno u Srbiji.

Ovo je četvrta lokalna samouprava koja na ovaj način pruža usluge deci sa poremećajima u ponašanju. – Ovo je dobar primer saradnje države, lokalne samouprave i nevladinog sektora, i ovo je jedna od novina u Zakonu o socijalnoj zaštiti, gde želimo da afirmišemo partnerski odnos između različitih pružalaca usluga – rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, u prošloj godini na evidenciji je bilo 24.000 dece sa asocijalnim ponašanjem, a veliki je i broj maloletnika sa počinjenim krivičnim delima. Ovom uslugom želimo da delujemo preventivno i da kažnjavanje ne bude jedini način odnosa prema ovoj deci, kazao je Ljajić.

Zamenica gradonačelnika Požarevca Vukica Vasić je istakla da je od 2009. godine do danas klub imao 559 direktnih korisnika, mladih u sukobu sa zakonom i u riziku, roditelja, profesionalaca koji rade sa mladima, prosocijalnih grupa mladih. Među 66 dece i mladih koji su bili na intenzivnom tretmanu zbog najtežih krivičnih dela i prekršaja, najcešće su krađe, razbojništva, teške telesne povrede, narušavanje javnog reda, ali i tuče sa smrtnim ishodom, navela je ona.

Prema njenim rečima, u 2010. i 2011. godini samo je troje imalo recidivantno ponašanje, što dovoljno govori o opravdanosti ovakve usluge. Vasić je rekla da je grad od prošle godine za razvoj servisa izdvojio ukupno 2.640.000 dinara, a Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je uvođenje novih usluga u servis – pomoć u učenju i vršnjačka medijacija, podržalo sa dodatnih 500.000 dinara.

Gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević, predsednik Skupštine Grada, Miomir Ilić i narodni poslanik Žarko Pivac, sa saradnicima, primili su u kabinetu gradonačelnika, ministra za rad i socijalna pitanja, Rasima Ljajića uoči posete Sociorehabilitacionog centra za mlade.

Ministar Ljajić je, tom prilikom, iskazao zadovoljstvo socijalnom politikom koju kreira i vodi lokalna samouprava. Na pitanje gradonačelnika povodom izgradnje 20 stambenih jedinica namenjenih izbeglim i interno raseljenim licima na potezu Rasadnik – sever, sa čime se kasni, mada je Grad izvršio sve svoje obaveze, ministar Ljajić je obećao da će Republika, sa Komesarijatom za izbeglice, ispuniti svoje obaveze rebalansom aktuelnog budžeta ili, najkasnije, u narednoj budžetskoj godini.

Tako se, zahvaljujući aktivnostima lokalne samouprave i Republike Srbije, dvadeset porodica izbeglih i interno raseljenih familija mogu objektivno nadati relativno brziom rešenju njihovih egzistencijalnih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari