Najznačajniji političko-istorijski događaj u Evropi početkom osamnaestog veka, kojim se Požarevljani ponose radi internacionalne identifikacije svoje varoši, bio je povod da se, zbog uređenja parka „Požarevački mir“ na Tulbi, u organizaciji Fondacije „Požarevački mir 1718“ i Turističke organizacije Požarevac, priredi prigodna svečanost.

Među brojnim posetiocima bili su: narodni poslanik Žarko Pivac, zamenik predsednika Skupštine grada Milić Jovanović, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje Radomir Mihajlović, direktori javnih preduzeća, ustanova, škola, Vojske Srbije i brojni građani.

Uređenjem parka posvećenog Požarevačkom miru, koji je grad uveo u svetsku istoriju, građanima Požarevca, posetiocima i turistima, darovana je oaza zelenila i mira. Na ovaj način, po rečima predsednice Upravnog odbora Fondacije „Požarevački mir 1718“ i zamenice gradonačelnika, Vukice Vasić, stvoren je još jedan prostor posvećen kulturnim zbivanjima. – Park Požarevačkog mira u kome dominira Carski šator, replika nekadašnjeg glavnog šatora u kome su se odvijali pregovori velikih sila jugoistočne Evrope, predstavlja memorijalni prostor čija je osnovna funkcija da očuva sećanje na Požarevački mir 1718. godine, te posetiocima putem izložbe u samom objektu pruža važne informacije memorijalno-saznajnog sadržaja. Kompleks „Požarevački mir“, sa Etno parkom izgrađenim u istom dvorištu, prevazilazi okvire našeg grada, tako da se nadam da će i u budućem vremenu biti značajno kulturno središte, koje će posećivati građani Srbije, ali i naši prijatelji iz Evrope. Fondacija „Požarevački mir 1718“ za nepune tri godine uspela je da uredi ovaj prostor izgradnjom objekta Carskog šatora, postavljanjem privremene izložbe posvećene ovom događaju i uređenjem parka, ostvari sve programske sadržaje koje je planirala. Do kraja godine u objektu Carskog šatora uradiće se i stalna muzejska postavka čime će se zaokružiti program vezan za „Požarevački mir“. Upoznavajući vas sa radom Fondacije u prethodne tri godine, valja reći da je grad Požarevac prepoznao značaj i važnost ovog događaja kao jednim od svojih simbola koji ga povezuju sa Evropom, istakla je Vasić.

U nastavku svečanosti organizovano je razgledanje Carskog šatora i izložbe slika posvećene julskom događanju iz vremena potpisivanja istorijskog dokumenta, poznatog kao „Požarevački mir 1718“. O istorijskim činjenicama tog vremena, govorio je istoričar Miroljub Manojlović. Svečanost je uveličao renomirani muzički ansambl „Renesans“ koji je izveo prigodan koncert.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari