U toku je letnja akcija dobrovoljnog davanja krvi, a transfuziološki autobus Instituta za transfuziju iz Beograda bio je još jednom na centralnom gradskom trgu u Požarevcu.

Ova akcija se održava svake godine a cilj je da se povećaju rezerve krvi u bolničkim ustanovama koje su smanjene u letnjim mesecima, rekao je Saša Obradović iz Crvenog krsta u Požarevcu. Akcija se održava na teritoriji čitave Srbije. Požarevac je zbog dobrog odziva građana za dobrovoljno davalaštvo dobitnik priznanja Crvenog krsta za najhumaniju sredinu.

Govoreći o davalaštvu krvi u Požarevcu, Milić Jovanović, zamenik predsednika Gradske skupštine, istakao je da ovaj grad prednjači u Srbiji zahvaljujući, pre svega, humanosti njegovih žitelja i dobroj organizovanosti Crvenog krsta.

Ovih vrelih letnjih dana transfuziološki autobus Instituta za transfuziju iz Beograda šparta Srbijom u akciji prikupljanja najdragocenije tečnosti, kako bi se ublažila tradicionalna hronična nestašica tokom letnjih meseci. U zadnjih nekoliko dana ekipa Instituta za transfuziju bila je u Braničevskom okrugu, gde su imali akcije dobrovoljnog davanja krvi u Kučevu, Petrovcu na Mlavi, Velikom Gradištu, Golupcu i u nekoliko sela ovih opština. Poslednjeg dana akcije stacionirali su se na centralnom trgu u Požarevcu.

Ekipa Instituta i lokalnog Crvenog krsta dežurali su od 9 do 16 časova. Odziv građana bio je iznenađujući veliki, kada se uzme u obzir da je vladala tropska vrućina sa temperaturom oko 40 stepeni celzijusovih i da je vreme godišnjeg odmora. Akciji su se odazvalo 109 građana, a njih 79 je dalo krv. Trideset dobrovoljnih davalaca ovog puta iz zdravstvenih razloga, što je iznad uobičajnog proseka, nisu mogli da daju krv. Među onim koji su dali krv bilo je i desetak koji su to prvi put učinili. Među njima je i Bojana Maksimović (53) radnik požarevačke Elektromorave.

– Moja koleginica Ruža koja je dobrovoljni davalac krvi pričala mi je da je super osećaj kada daš krv i kada ta krv nekom pomogne i spase život. I ja sam se iz humanih razloga, iako se plašim igle i pogleda na krv, odlučila da to pod stare dane učinim. Nije ništo strašno, iako su me dva puta boli, jer mi nisu odmah našli venu – iznosi Bojana svoje utiske o iskustvu prvog dobrovoljnog davanja krvi.

– Baš mi je žao što mi doktorka zbog niskog pritiska nije dozvolila da po prvi put dam krv. Meni je to normalan pritisak i ako se malo povisi, ne bude mi dobro – malo razočarano priča njena koleginica Tanja.

– Naredna akcija davanja krvi je već za Svetog Iliju a autobus Instituta na ovom istom mestu biće postavljen pred Ljubičevske konjičke igre, pa eto nas ponovo. Nadamo se da će mo tada biti u potpunosti zdrave i da ćemo ličnim primerom ublažiti ovu nestašicu najdragocenije tečnosti – uglas poručuju Tanja i Ruža.

Saša Obradović iz Crvenog krsta u Požarevcu rekao je da se ova akcija održava svake godine, a cilj je da se povećaju rezerve krvi u bolničkim ustanovama.

Požarevac je zbog dobrog odziva građana za dobrovoljno davalaštvo dobitnik priznanja Crvenog krsta za najhumaniju sredinu. U Požarevcu ima 4.200 registrovanih dobrovoljnih davalaca krvi i, posle Bačke Palanke, procentualno se nalazi na drugom mestu u Srbiji, po broju dobrovoljnih davalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari