Svečanom akademijom, litijom i Svetom argijerejskom liturgijom u Sabornoj crkvi, obleležena je gradska slava Požarevca, Sveta Trojica.

Na Akademiji, nakon intoniranja državne himne, prisutnima se obratio gradonačelnik Miomir Ilić: -Ova slava predstavlja rođendan hrišćanske crkve koji nas uči ljubavi i toleranciji.Naša slava ima dubok društveni i istorijski karakter koji kazuje da barijere između nas ne postoje. Danas treba da prepoznamo novo vreme kada rad, odgovornost, poštenje i odgovornost postaju jedini moralni kvaliteti. Moramo se okrenuti prema budućnosti jer se od prošlosti ne živi, kazao je Ilić. Predsednik Skupštine grada Požarevca Bane Spasović je rekao: -Verujem da praznik koji se odnosi na tri Božanske ličnosti stopljene u jednu: Oca, sina i Svetoga duha, svima nama, sve ove godine ukazuje na poruku tako značajnu a u isto vreme i tako jednostavnu. Usuđujem se da kažem da je ta poruka jedini recept izlaska iz problema i jedini način napretka našeg Požarevca ali i čitave Srbije. Nedavne poplave su nas naučile da smo sami često bespomoćni, a da zajedno možemo čak kontrolisati donekle i ćud prirode, poručio je Spasović.

Nakon obraćanja Vladike Braničevskog Ignjatija koji je svojim porukama još jednom uputio vernike na ljubav i slogu, program je nastavljen nastupom hora Barili i muzičke škole.

Podsećamo, još ranije je odlučeno da se ove godine ne dodeljuju nagrade, a da sav novac koji je u tu svrhu bio predviđen bude preusmeren za nastradale od polava.

Povodom gradske slave Svete Trojice, litija je prošla ulicama Požarevca a u Sabornoj crkvi je održana Sveta arhijerejska liturgija. Ovogodišnji domaćin slave bio je gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić a sledeće godine ovu dužnost će preuzeti načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari