Požarevački LDP nedavno je podneo zahtev lokalnoj samoupravi da obnovljeni gradski trg zvani „Bulevar“ dobije ime po imenu ubijenog prvog demokratskog premijera posle rata, dr Zarana Đinđića. Kako smo saznali Komisija za imenovanje i promene imena i naziva ulica u Požarevcu, prošlog meseca završila je svoj rad i imenovala je i promenila imena u 90 ulica, ali nije razmatrala zahtev LDP-a.


Ovaj zahtev LDP-a izazvao je burne reakcije u vladajućoj koaliciji koju predvede DS i SPS. Demokrate su se našle u nebranom grožđu, jer i bi oni hteli da jedan trg u Požarevcu dobije naziv dr Zoran Đinđić, kao što su to uradili mnogi gradovi u Srbiji, ali im ne odgovara predlagač. Drugi problem demokratama oko naziva obnovljenog „Bulevara“ prave koalicioni partneri iz SPS-a, koji ni za živu glavu neće da glasaju za taj predlog. Neki umereniji socijalisti pristali bi, pod znakom navoda, da Đinđić dobije naziv trga pod uslovom da neki drugi trg u Požarevcu dobije ime po bivšem predsedniku SPS-a i Srbije, Slobodanu Miloševiću. Neki od njih najavljuju početak skupljanja potpisa podrške tom predlogu, kao što je urađeno u Prokuplju, gde su građani tog grada, njih nekoliko hiljada, potpisalo da Slobodan Milošević dobije jednu ulicu.

Prema rečima jednog člana LDP na njihov pisani zahtev od čelnika gradskih vlasti dobili su usmeni odgovor da se uskoro u još jednom delu grada gradi savremeni kružni tok, kao što je urađeno na „Bulevaru“ pa kad se ti radovo završe, nazvaće ga po imenu ubijenog premijera, što je za njih neprihvatljivo. On je najavio niz raznih akcija članova njegove stranke, ako im se ne udovolji zahtev, kako bi naterila gradsku vlast da ispune zahtev.

Požarevački radio „BOOM93“ na osnovu zahteva LDP na svom sajtu uradio je anketu, gde su Požarevljani mogli da glasaju, na ponuđenih sedam imena, kako bi trebalo da se zove obnovljena gradska četvrt zvana „Bulevar“

Zanimljivo je da su požarevljani, po toj anketi, više glasali za Slobodana Miloševića, nego za Zorana Đinđića. Njih 31 bili si za Miloševića, dok je za Đinđića glasalo 24 požarevljana. Ipak, najviše građana glasalo je da ostane staro ime trga „Bulevar“, njih 41. Milan Mladenović frontmen kultne rok grupe „EKV“ dobio je 11 glasova, dok je proslavljeni glumac Milivoje Živanović dobio 9. U ovoj anketi najmanje glasova dobio je čuveni fudbalski reprenzatitivac Velibor Vasović, 5 glasa i bivši predsednik opštine Branko Ivošević, 3 glasa. U ovoj anketi glasalo je 124 čitalaca sajta „BOOM93“ radija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari