Požari koji besne širom Grčke mogli bi takođe promeniti i politički pejzaž te države, s obzirom na to da se bliže opšti izbori, a na račun vlade premijera Kostasa Karamanlisa ovih dana izrečene su brojne kritike. Vladi se zamera ne samo na nedovoljnom angažovanju u borbi s vatrenom stihijom već i na tome da je izazvala strah u grčkoj javnosti pričama o mogućim vinovnicima požara.

Požari koji besne širom Grčke mogli bi takođe promeniti i politički pejzaž te države, s obzirom na to da se bliže opšti izbori, a na račun vlade premijera Kostasa Karamanlisa ovih dana izrečene su brojne kritike. Vladi se zamera ne samo na nedovoljnom angažovanju u borbi s vatrenom stihijom već i na tome da je izazvala strah u grčkoj javnosti pričama o mogućim vinovnicima požara.
Ne može se sa sigurnošču tvrditi da li će te kritike bitnije uticati na ishod izbora zakazanih za 16. septembar. Ipak, nova istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je je vladajuća partija, Nova demokratija s premijerom Karamanlisom na čelu u prednosti za samo jedan odsto u odnosu na glavnu opozicionu socijalističku partiju, Pasok. Vođa opozicije Georgi Papandreu koristi gnev javnosti kako bi ubedio neodlučne birače da daju poverenje njegovoj partiji.

EU će proceniti pomoć potrebnu Grčkoj

Brisel – Evropski komesar za regionalnu politiku Danuta Hibner posetiće u petak Grčku kako bi procenila kolika je finansijska pomoć Evropske unije potrebna toj zemlji da se izbori sa štetom od šumskih požara. Hibnerova će razmotriti i kako Grčka može da dobije novac iz Fonda solidarnosti EU od milijardu evra, iz koga se pomaže članicama da obnove razoreno posle velikih prirodnih nepogoda. Za sada nije moguće proceniti koliko će Grčka dobiti, ali će suma, kako se očekuje, u svakom slučaju biti velika. Poređenja radi, 2002. su Nemačka, Austrija, Češka i Francuska podelile 728 miliona evra keša EU za saniranje posledica poplava.

„Nažalost, pokazalo se da je aktuelna vlada nedelotvorna“, izjavio je Papandreu i dodao da se ona i dalje „ponaša nerazumno, budući da izmišlja zastrašujuće teorije zavere, zbog čega su Grci predmet podsmeha u inostranstvu“. On je takođe istakao da narod ne sme pružati podršku vladi koja se „temelji na strahu“.
Zvaničnici iz grčke vatrogasne službe saopštili su juče da je postignut napredak u borbi s vatrenom stihijom, kao i da su lokalizovani pojedini požari na poluostrvu Peloponezu i ostrvu Ibiji, severno od Atine, na kojima je najteža situacija. Istaknuto je da je tome umnogome doprinelo poboljšanje vremenskih prilika, s obzirom na to da je utihnuo vetar koji je duvao prethodnih dana, kao i pomoć inostranih vatrogasaca. Takođe je saopšteno da je život izgubio pastir u blizini Zahara, na Peloponezu, čime se broj žrtava povećao na 64.
Grčka javnost i dalje spekuliše o mogućim vinovnicima požara, naročito nakon izjave ministra za javni red Virona Polidorasa da se ta država suočava sa „asimetričnom pretnjom“. Taj termin obično se odnosi na manje terorističke grupe koje napadaju daleko veću metu. Pojedini čak sumnjaju da je za požare odgovorna Turska, tradicionalni grčki protivnik, dok drugi smatraju da je vatrena stihija delo inostranih ili domaćih terorista.
„Svi političari koji se drznu da upotrebe ovu tragediju u cilju promocije jednostranih političkih načela, kao i svi oni koji pokažu aroganciju ili posegnu za izlizanom retorikom u vremenu sveopšte žalosti, platiće za svoje postupke,“ ocenjuje se u časopisu Katimerini.
Teodor Kouloumbis, potpredsednik organizacije za politička istraživanja Eliamep istakao je da bi onima koji namerno potpiruju strah to moglo da se vrati „kao bumerang, s obzirom na to da takve političke polarizacije ne utiču na Grke“. Zvaničnici vlade odbacili su optužbe da žele da zaplaše javnost i kategorično tvrde da su požari namerno izazvani. U proteklih pet dana uhapšeno je gotovo 80 osumnjičenih za podmetanje požara, od kojih je sedmoro proglašeno krivim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari