200 požara u 24 časa: Pirot, Kučevo, Crni Vrh i Tara među najugroženijima 1Foto: MUP

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je danas da je trenutno najveći požar u Srbiji na teritoriji Pirota.

Tamo, na planini Vidlič, gori suva trava, nisko rastinje obraslo žbunjem i delovi bukove šume, na površini od 2.000 hektara.

MUP je u saopštenju naveo da je na intervenciji gašenja tog požara angažovano 57 vatrogasaca-spasilaca sa 25 vatrogasnih vozila, Helikopterska jedinica MUP sa jednim helikopterom i 3 člana posade, koji su do sada izbacili 35 tona vode iz 14 naleta.

Požar gase i tri dobrovoljno-vatrogasna društva sa jednim vozilom, 38 šumara sa osam vozila i 16 pripadnika Specijalizovane jedinice civilne zaštite sa jednim vozilom, kao i 21 pripadnik javno-komunalnog preduzeća sa jednim vozilom.

Tokom jučerašnjegnjeg dana, vatrogasci-spasioci su uspeli da zaštite dva sela, Visočke Odorovce i Gulenovce.

Kako stoji u saopštenju, pored Pirota, trenutno najveći aktivni požari su i na teriotriji Kučeva, Žagubice, Crnog Vrha i Tare.

„Aktivna su dva požara na otvorenom prostoru u Kučevu, tačnije u Neresnici i Žagubici. U Neresnici gori bukova šuma površine oko 600 hektara. Na gašenju ovog požara angažovano je 19 vatrogasaca-spasilaca sa šest vozila, šest članova dobrovoljno-vatrogasnog društva, jedna cisterna javno-komunalnog preduzeća, 15 šumara sa jednim vozilom i dve radne mašine“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je požar u Žagubici zahvatio četinarsku i bukovu šumu, nisko rastinje i livade, ukupno na oko 700 hektara.

Jedan od većih požara zahvatio je i Crni Vrh u okolini Bora, gde gori nisko rastinje i listopadna šuma, gde je ukupna požarom zahvaćena površina oko 30 hektara.

„Na Tari zbog odronjavanja stena i kamenja na lokaciji Banjska stena, obustavljen je putni pravac od Hidroelektrane u mestu Perućac do Zaovina, u oba smera. Na ovoj lokaciji aktivan je požar koji je zahvatio oko 60 hektara borove i bukove šume. Požar je lokalizovan sa gornje strane, a pripadnici SVS MUP i Nacionalnog parka Tara su na terenu“, navodi MUP.

U prethodna 24 časa na teritoriji Srbije evidentirana su ukupno 223 vanredna događaja od toga 200 požara, 179 na otvorenom prostoru i 23 ostale intervencije, stoji u saopštenju.

„U poslednjih sedam dana pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenisali su na 893 požara na otvorenom prostoru, a za isti period prošle godine imali su 393 intervencije“, naveo je MUP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari