Požega: Grafit „Čekamo vas“ na zidu porodičnog lokala 1Foto: Inicijativa za Požegu

Inicijativa za Požegu je saopštila da je na zidu lokala porodice Maslać u tom gradu, čiji članovi su istaknuti aktivisti tog udruženja građana, noćas osvanuo grafit „Čekamo vas“.

Grafit je napisan nakon što je Inicijativa javno osudila postupak policije u civilu, koja je u Beogradu uhapsila i maltretirala građanske aktivistkinje Aidu Ćorović i Jelenu Jaćimović.

„Da je fašizam opasna društvena pojava, potvrdu smo dobili dva dana pošto smo javno osudili hapšenje i maltretiranje Aide Ćorović i Jelene Jaćimović od strane policije u civilu“, saopštilo je to udruženje.

„Na Inicijativu za Požegu se sručila lavina komentara i uvreda lažnih patriota.

Noćas smo, a kada bi drugo, dobili rezultat svega toga u vidu tog fašističkog grafita na zidu lokala porodice Maslać, istaknutih članova Inicijative za Požegu“, piše u saopštenju.

„Ove pretnje doživljavamo kao pretnje Inicijativi i svi solidarno stojimo iza porodice Maslać. Od policije ćemo, po zakonu, tražiti da počinioce pronađe.

Osim ako im posao nije da grafit brane od onih koji bi da ga izbrišu. Iskreno, verujemo da će se desiti ovaj prvi slučaj, mada nas ni drugi neće začuditi“. poručila je Inicijativa za Požegu!

Bogdan V. Radovanović iz Inicijative za Požegu kaže da grafit „nije iznenađenje, jer su aktivisti tog udruženja bili izloženi uvredama, nakon što je Inicijativa na pre dva dana najoštrije osudila policijsko nasilje nad Aidom Ćorović i Jelenom Jaćimović“.

„Na tu našu objavu imali smo izlive nacizma i fašizma. U komentarima su pisali da smo strani plaćenici, da smo se prodali, da je Ratko Mladić heroj, da mi nismo Srbi i tako dalje“, kazao je Radovanović i naveo da taj grafit ukazuje „na opasnu u zapaljivu situaciju u društvu“.

On je podsetio na to da su članovi porodice Maslać poznati po dugogodišnjem aktivizmu u javnim interesu građana Požege i da su ranije bili izloženi sličnim napadima, ali da, poručio je „neće ustukniti ni ovoga puta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari