Američki i izraelski Jevreji sada imaju pozitivniji stav prema Nemačkoj nego pre 15 godina, zaključak je ankete koju je objavila Fondacija Bertelsman. Među anketiranim Jevrejima 57 odsto izraelskih Jevreja ima pozitivan stav prema Nemačkoj, navodi se u istraživanju u kojem se podseća da je 1991.

Američki i izraelski Jevreji sada imaju pozitivniji stav prema Nemačkoj nego pre 15 godina, zaključak je ankete koju je objavila Fondacija Bertelsman. Među anketiranim Jevrejima 57 odsto izraelskih Jevreja ima pozitivan stav prema Nemačkoj, navodi se u istraživanju u kojem se podseća da je 1991. njihov procenat iznosio 48 odsto.
U SAD, čak 70 odsto Jevreja deli taj stav. Da nacistička prošlost i dalje predstavlja teret za Nemačku, smatra 78 odsto izraelskih ispitanika i 54 odsto anketiranih u SAD. Ideju o pomirenju s Nemačkom podržava 88 anketiranih Jevreja u Izraelu, dok ih je 1991. bilo 69 odsto. Sada njih devet odsto tvrdi da nikada ne mogu da se pomire s Nemačkom, a 1991. je to izjavilo 22 odsto ispitanika. „Odnos Nemaca i Jevreja manje je suprotstavljen, opušteniji je i postao je normalniji“, ocenio je direktor Fondacije Bertelsman Verner Vajdenfeld.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari