Premijer Izraela Benjamin Netanijahu, obrazlažući svoje protivljenje predlogu Baraka Obame za sklapanje mirovnog sporazuma, pozvao je u govoru u američkom Kongresu Mahmuda Abasa, predsednika Palestinske uprave, da prihvati da Palestinci neće dobiti pravo na povratak u Izrael što je definisao kao princip, izvestili su američki mediji.


– Stao sam ispred svog naroda i izjavio da ću priznati palestinsku državu. Vreme je da Abas ustane pred svojim narodom i kaže da će prihvatiti jevrejsku državu. Tih nekoliko reči će promeniti istoriju. Pomoću tih reči izraelski narod će biti spreman da napravi dalekosežan kompromis. Ja ću biti spreman na dalekosežan kompromis – izjavio je Netanijahu pred uglavnom prijateljski raspoloženom masom demokratskih i republikanskih članova Kongresa.

Izraelski zvaničnici tvrde da bi usled eventualnog priliva izbeglica, potomaka raseljenih nakon 1948, u Izraelu danas bilo više Arapa nego Jevreja, što bi moglo da ugrozi opstanak njihove zemlje kao jevrejske države.

Osim toga, kako je Netanijahu sam nagovestio u svom govoru, biće potrebno više vremena da Izrael potpiše mirovni sporazum nego da Palestinci priznaju jevrejsku državu, izvestio je Njujork tajms. On je takođe rekao „da Izrael nikada više neće biti podeljen“ i dodao da se granice Izraela iz 1967. ne mogu odbraniti. Predsednik izraelske vlade istakao je da će biti potrebno da ogromni blokovi jevrejskih naselja budu obuhvaćeni Zapadnom Obalom i da će svaki mirovni sporazum morati da podrazumeva prisustvo izraelske vojske duž reke Jordan.

Prema njegovim rečima, Izrael neće da pregovara s Palestincima sve dok Abas ne odustane od sporazuma između Fataha i Hamasa, ekstremističke islamske grupe koja kontroliše Gazu i odbija da prizna pravo Izraela na postojanje. Netanijahu je tokom govora dobio toliko aplauza da se u pojedinim trenucima činilo da ga poslanici slušaju stojeći.

Zaprepašćenje Palestinaca

Gaza – Palestinski lideri koji su ionako frustrirani zbog uloge SAD u mirovnom procesu zaprepašćeni su izuzetnim prijemom na koji je Netanijahu naišao u Kongresu SAD, navodi Bi-Bi-Si. „Ono što je Netanijahu rekao u svom govoru neće dovesti do mira“, rekao je portparol lidera Palestinske uprave Mahmuda Abasa. On je kazao da u govoru „nema ničeg novog osim što su dodate nove prepreke na putu ka uspostavljanju iskrenog, ozbiljnog, trajnog i sveobuhvatnog mira.“ Glavni pregovarač s palestinske strane Saeb Erekat kazao je da Izrael ne može da bude partner u uspostavljanju mira. On je takođe ocenio da Netanijahu nastoji da „diriguje rezultate“ pregovora pre nego što su oni i počeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari