Opšta bolnica u Požarevcu opredelila se da širom otvori vrata budućim lekarima. Rukovodstvo je ovih dana uputilo poziv studentima završnih godina Medicinskog fakulteta da posete ovu ustanovu. O razlozima posete direktor bolnice, dr Srećko Bosić, koji podseća da požarevačka Opšta bolnica ove godine obeležava 180 godina postojanja, izjavio je:


– Trajanje je skoro istovetno kao i postojanje savremene srpske države. Bolnica i zaposleni u njoj su sve vreme delili sudbinu države i naroda. Ne mogu da pričam o ranijim vremenima, ali u poslednjih dvadesetak godina, koliko sam u ovoj zdravstvenoj ustanovi, mogu da kažem da je sve što se dešavalo u državi imalo uticaja i na dešavanja u Opštoj bolnicu u Požarevcu.

Materijalna oskudica odražavala se kako na opšte uslova života i rada u Bolnici, tako i na ljudske resurse. Teško smo podneli vreme od devedesetih do 2000. godine, vreme rata i raspada države. I medicisnki kadar je sve to vreme bio uz narod, podnosio nedaće zajedno sa građanima, davao sve od sebe u lečenju ljudi. Posle tog vremena, opet mukotrpno, materijalno smo se podizali, da bi se materijalno sustizanje sličnih ustanova u državi ubrzalo poslednjih par godina, kaže Bosić i dodaje: – Smatram da se najbitnija stvar u radu ustanove možda, nehotice zapostavlja. Reč je o stručnosti, obučenosti kadrova koje ovde rade. Osnovno obrazovanje lekara je propisano zakonima i uredbama o visokom obrazovanju i specijalizacijama. Tu naša ustanova ide u korak sa drugim bolnicama. Ali, dopunsko usavršavanje, posete kongresima i simpozijumima u zemlji i inostranstvu su u manjem obimu zastupljeni nego ranije kada je bilo više sredstava i većih mogućnosti za usavršavanjem. Čak i samo praćenje literature i nabavka časopisa zahteva velika materijalna sredstva koja ustanova nema. Okosnica dobrog funkcionisanja ustanove je dobar doktor, školovan i obrazovan, sa velikim opštim stručnim znanjem, humanista koji uliva poverenje. Okosnica dobrog funkcionisanja je specijalista, koji će svakog isto tretirati, i kod koga će svi biti isto zbrinuti. Stvaranje ovakvog kadra zahteva vreme, pažnju i materijalna ulaganja. Da bi do toga došli, Opšta Bolnica Požarevac je pokrenula inicijativu da se sretne sa studentima medicine iz Požarevca i Braničevskog okruga, koji su na petoj i šestoj godini. Želja nam je da uspostavimo kontakt sa budućim doktorima medicine, da saznamo njihove namere, da vidimo da li naša bolnica može da bude mesto zadovoljenja njihovih ambicija, a oni naša nada u budućnost. Želimo da im posvetimo pažnju, da ih stimulišemo da budu najbolji studenti, a kasnije dobri lekari, koji će doprineti poboljšanju imidža naše bolnice.

Cilj je, dakle, stvaranje jednog dobrog tima, jer ako tim nije dobar, ne pomažu nikakve nove zgrade i oprema. -Nadam se da ćemo sa završetkom nove zgrade Bolnice, stvoriti i novi tim. Čak i ako svi kojima upućujemo poziv ne budu radili u Opštoj bolnici u Požarevcu, ona će im biti osnova za stručnu i ljudsku komunikaciju sa rodnim krajem i kolegama, rekao je Bosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari