Predsednik Estonije Tomas Hendrik Ilves pozvao je juče Rusiju da se „ponaša civilizovano“. „U Evropi je običaj da neslaganja prevazilaze diplomate i političari, a ne da se to čini na ulicama ili kompjuterskim napadima. Obraćam se Rusiji, susedu Estonije, s jasnom porukom da pokuša da ostane civilizovana“, rekao je Ilves.

Predsednik Estonije Tomas Hendrik Ilves pozvao je juče Rusiju da se „ponaša civilizovano“. „U Evropi je običaj da neslaganja prevazilaze diplomate i političari, a ne da se to čini na ulicama ili kompjuterskim napadima. Obraćam se Rusiji, susedu Estonije, s jasnom porukom da pokuša da ostane civilizovana“, rekao je Ilves.
On je ocenio da je većina estonskih Rusa tokom prošlonedeljnih nemira bila „na strani Estonije“ i pozvao one koji govore samo ruski i žale se da su zbog toga marginalizovani da nauče estonski. „Učite estonski, budite uspešni, budite srećni“, poručio je Ilves estonskim Rusima.

EU razmatra demarš Moskvi

Brisel – Evropska unija će poslati delegaciju u Moskvu kako bi izrazila zabrinutost zbog protesta oko estonske ambasade u sporu o izmeštanju spomenika sovjetskim borcima, izjavila je juče predstavnica Evropske komisije. „Delimo zabrinutost zbog rastućeg nasilja oko estonske ambasade u Moskvi i pozivamo ruske vlasti da sprovedu svoje obaveze iz Bečke konvencije o diplomatskim odnosima“, rekla je predstavnica. Ona je rekla da EU planira demarš, zvaničnu diplomatsku delegaciju, ili visoke zvaničnike koji će zabrinutost Unije direktno preneti ruskim vlastima. Demonstranti u Moskvi već nekoliko dana protestuju ispred estonske ambasade, a juče su upali na konferenciju za novinare i odložili njen početak za čitav sat. Beta – Rojters

Prethodno je estonski ministar spoljnih poslova Urmas Paet izjavio je da odgovor Rusije na spor koji je izazvalo uklanjanje spomenika Crvenoj armiji iz centra Talina predstavlja napad na čitavu Evropsku uniju. Paet je rekao da je Rusija pokrenula stvarne, psihološke i virtualne, odnosno Internet napade otkako je Estonija odlučila da ukloni spomenik.
Paet je zatražio od Unije da „snažno“ reaguje. Estonci ruskog porekla su, podsetimo, prošle nedelje učestvovali u nemirima posle protesta organizovanih zbog premeštanja spomenika posvećenog Crvenoj armiji. Jedna osoba je poginula, a 153 su povređene. Kontroverzni spomenik je u ponedeljak premešten na vojno groblje dalje od centra Talina, što je izazvalo pažnju poslanika u ruskoj Dumi. Dok za Estonce spomenik predstavlja simbol sovjetske okupacije, Rusi u njemu vide počast borcima protiv fašizma.
Paet je u utorak uveče protestovao protiv „koordinisanih aktivnosti koje je Rusija pokrenula protiv Estonije“. On je rekao da „sajber teroristički“ napadi na Internet prezentacije estonske vlade i kabineta predsednika potiču od kompjutera iz ruske vlade. Paet je optužio Kremlj da je platio članove omladinske organizacije „Naši“ da organizuju opsadu estonske ambasade u Moskvi.
„Smatramo neophodnim da reakcija Evropske unije na ponašanje Rusije bude što je moguće snažnija. Ona bi mogla da obuhvati suspenziju raznih pregovora EU i Rusije, ili da pregovori koji su najavljeni ne počnu. Takođe, podrobno bi trebalo razmotriti odlaganje samita EU i Rusije“, precizirao je Paet.
Napetosti između Estonije i Rusije rasplamsale su se uoči 9. maja, Dana pobede, koji za mnoge Ruse tradicionalno predstavlja dan kada se izražava patriotizam. Gradonačelnik Moskve Juri Lužkov pozvao je u utorak na „bojkot svega što potiče iz Estonije“. On je ocenio da je Estonija sovjetski spomenik u Talinu uklonila na „najvarvarskiji način“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari