Novi video snimak Bin Ladena, lidera terorističke organizacije Al Kaida, emitovan je juče, tačno šest godina od napada na SAD, javila je američka televizijska mreža CNN. Bin Laden je u svojoj poruci zatražio od svojih simpatizera da se pridruže „karavanu“ mučenika i pohvalio Valida al Šehrija, jednog od otmičara američkog aviona koji je pogodio Svetski trgovinski centar.

Novi video snimak Bin Ladena, lidera terorističke organizacije Al Kaida, emitovan je juče, tačno šest godina od napada na SAD, javila je američka televizijska mreža CNN. Bin Laden je u svojoj poruci zatražio od svojih simpatizera da se pridruže „karavanu“ mučenika i pohvalio Valida al Šehrija, jednog od otmičara američkog aviona koji je pogodio Svetski trgovinski centar.
U terorističkim napadima u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra 2001. poginulo je više od 2.700 ljudi. Glavna ceremonija održana je juče u parku Zukoti, u njujorškoj poslovnoj četvrti Menhetn, nedaleko od mesta na kojem su se nalazile srušene kule bliznakinje. Ceremoniji su prisustvovali vatrogasci koji su prvi pritrčali u pomoć žrtvama napada, dok su porodice žrtava i ove godine položile cveće i pročitale imena nastradalih na mestu nekadašnjeg Svetskog trgovinskog centra, gde su građevinski radovi u toku.

Bin Laden nije u Avganistanu

Kabul – Lider Al Kaide Osama bin Laden ne krije se u Avganistanu, izjavio je juče šef avganistanske diplomatije Randžin Dadfar Spanta na šestu godišnjicu od napada te terorističke mreže na SAD. „Znam da on nije u Avganistanu, ali nemam informacije gde se nalazi“, rekao je Spanta u intervjuu agenciji Rojters.

Al Kaida tradicionalno, svake godine na dan obeležavanja godišnjice od terorističkih napada, obelodani video snimak koji sadrži testament jednog od 19 otmičara koji su učestvovali u napadima na SAD 11. septembra. Ove godine na snimku je prikazan otmičar Valid al Šehri koji govori u kameru i upozorava Amerikance. „Napašćemo vas sa svih strana“, kaže Al Šehri na snimku.

Liberasion: Atentatori praćeni 18 meseci pre napada

Vašington – Pariski dnevni list Liberasion objavio je juče tajni američki izveštaj u kojem se navodi opis aktivnosti izvršilaca terorističkih napada na SAD u septembru 2001, praćenih tokom 18 meseci pre atentata. Taj „biografski izveštaj“, kako tvrdi pariski list, do sada neobjavljen, ima 198 strana, odnosno 19 poglavlja – po jedno za svakog teroristu. Izveštaj je sačinio Nacionalni obaveštajni centar za drogu, podređen Ministarstvu pravde, i predao ga Federalnom istražnom birou (FBI) čak dva i po meseca pre napada. Prema navodima Liberasiona izveštaj je nazvan „Twinbom-Pentbom“, što je „zvanično ime koje se moglo pročitati na ostalim sintezama FBI o napadima“. U izveštaju se detaljno opisuju aktivnosti terorista tokom 18 meseci pre napada: lažna imena i dokumenti koje su koristili, pravi dokumenti, brojevi telefona, kretanje, bankarske operacije, susreti sa saučesnicima i prijateljima, adrese koje su koristili.

Intelcenter, grupa za nadzor u predgrađu Vašingtona, saopštila je da je dobila celovit snimak u trajanju od 47 minuta i da ga je prosledila Asošijeted presu. Poruka počinje uvodom Bin Ladena u trajanju od 14 minuta. Njegov glas se čuje, a snimak je zamrznut i prikazuje terorističkog lidera s podignutim prstom. Bin Laden na najnovijem snimku ima istu odeću i bradu ofarbanu u crno kao i na videu obelodanjenom protekle subote. Ali, još uvek nije poznato da li je audio poruka novijeg datuma.
Na snimku Bin Laden hvali Al Šehrija, ističući da je on „prepoznao istinu“ da su arapski vladaoci „vazali“ Zapada, kao i da su „odbacili uravnoteženost islamskog otkrovenja“. „Istina je da je ovaj čovek imao malo godina, ali je vera u njegovom srcu bila ogromna“, kaže Bin Laden. „Stoga, postoji velika razlika između puta kojim idu kraljevi, predsednici i licemerne uleme i puta ovih plemenitih mladih ljudi“, kao što je Al Šehri, objašnjava teroristički lider. Sudbina ovih prvih je da žude i uživaju, dok je sudbina drugih da stradaju kako bi Alahova reč bila poslednja“. „Na nama je da učinimo svoj deo. Stoga, govorim svakom mladom čoveku među islamskom omladinom: vaša je dužnost da se priključite karavanu mučenika“, kaže Bin Laden.
Posle njegovog govora sledi snimak Al Šehrija koji govori u kameru dok se u pozadini vidi snimak Svetskog trgovinskog centra u plamenu. Pored upozorenja da će SAD biti napadnute sa svih strana, Al Šehri tvrdi da će Ameriku zadesiti ista sudbina kao i Sovjetski Savez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari