Poziv Užičanima da se vakcinišu trećom dozom vakcine protiv korona virusa 1Foto: N. Kovačević

Zdravstvene ustanove i gradska vlast u Užicu su pozvali građane da se vakcinišu trećom dozom vakcine protiv virusa korona.

 

U zajedničkom saopštenju Zavoda za javno zdravlje, Doma zdravlja i Gradskog  štaba za vanredne situacije, navedeno je da su u prioritetnoj grupi „osobe kod kojih je, od davanja druge doze, prošlo najmanje šest meseci, bez obzira na vrstu vakcine koju su primile“.

To su, kako se dodaje „osobe sa imunodeficijencijama i stanjima imunosupresije, primaoci transplantata koštane srži i solidnih organa, osobe na hemodijalizi i osobe koje žive sa primarno ili sekundarno imunosuprimiranim pacijentima“.

Osim njih, saopšteno je, to su i lica starija od 70 godina, osobe starije od 60 godina koje stalno borave u domovima za stara lica i drugim ustanovama socijalne zaštite, zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, putnici u međunarodnom saobraćaju, uz napomenu da se to odnosi  na osobe vakcinisane u Republici Srbiji.

„Nakon isteka šest meseci od revakcinacije, građani iz navedenih prioritetnih kategorija dobiće, putem SMS od e-uprave, obaveštenje da se, ukoliko to žele, mogu vakcinisati trećom dozom. Nakon prijema poruke građani se mogu obratiti Kol centru Grada Užica (031/513-067) radi zakazivanja termina za vakcinaciju. Zakazivanje je moguće svakog radnog dana, od 8 do 14,30 časova. Termin se može zakazati i za više dana unapred“, piše u saopštenju.

Treću (buster) dozu, saopšteno je, mogu da prime i drugi građani koji su drugu dozu primili najmanje pre šest meseci, uz napomenu da im se nudi mogućnost da izaberu vrstu vakcine kojom žele da se vakciniši. I ti građani, takođe, mogu da se jave Kol centru radi zakazivanja temina vakcinacije.

„Preporučujemo građanima da iskoriste ovu mogućnost, kako bi izbegli nepotrebno čekanje na vakcinalnom punktu u Domu zdravlja“, ističe se u saopštenju.

Inače, prema zvaničnim podacinam u Užicu je vakcinisano oko 55 odsto građana. Međutim, poslednje dve sedmice raste broj novoinficiranih i juče je virus potvrđen kod 21 osobe, a u Zlatiborskom okrugu kod 85 lica.  U poratsu je i broj pacijenata u bolnicama i, u tom okrugu, na lečenju je trenutno 99 bolesnika, od kojih je jedan na respiratoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari