nadbiskup ladislav nemet foto beogradska nadbiskupijafoto beogradska nadbiskupija

Posle dvogodišnjeg odlaganja penzije, u koju visokodostojnici Rimokatoličke crkve odlaze sa 75 godina, nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar – 12. novembra slavi 77. rođendan, zvanično je dobio zamenika u Beogradu u kome je proveo 21 godinu pastirske službe.

Izbor pape Franje pao je na “domaće snage” – dosadašnjeg zrenjaninskog biskupa Ladislava Lasla Nemeta koji će ovu dužnost obavljati kao apostolski upravitelj do ustoličenja za nadbiskupa beogradskog 10. decembra u Katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru.

On će biti sedmi beogradski nadbiskup u 98 godina dugoj istoriji Beogradske nadbiskupije i prvi Mađar koji dolazi na njeno čelo. U rimokatoličkoj zajednici u Srbiji njegovo imenovanje nezvanično je shvaćeno kao nespremnost Vatikana da od 1986. za nadbiskupa u Beogradu ponovo imenuje Hrvata.

Odukama pokojnog pape Jovana Pavla Drugog tri Nemetova prethodnika u Beogradu bili su Slovenci, što baš i nije bilo po volji vernika hrvatske nacionalnosti.

Bez obzira na te detalje, biskupa Nemeta čeka zadatak da održi standarde koje su u okolnostima raspada SFR Jugoslavije, NATO bombardovanja i tranzicije u Srbiji postavili svojim diplomatskim umećem pokojni nadbiskup Franc Perko i ambicijom, radom i brigom za sveukupunu društvenu, ne samo rimokatoliku zajednicu nadibskup Hočevar.

Novom beogradskom nadbiskupu, kako se spekuliše, u nasleđe ostaju i veliki planovi Vatikana sa Beogradom kao budućim domaćinom međureiligijskih skupova, u čemu Rimska kurija, navodno, ima velika očekivanja i od aktuelne vlasti u Srbiji i poglavara SPC.

Biskup Ladislav Nemet rodom je iz Odžaka, 66. rođendan proslavio je 7. septembra. Obrazovanje je stekao u Subotici – biskupskom semeništu „Paulinum“, u Poljskoj je završio studije filozofije i teologije, a u Rimu je doktorirao dogmatiku na Papskom Gregorijanskom univerzitetu.

Sa 25 godina stupio je u monaški red verbita – Družbe Božje Riječi koja širi jevanđelje stvaranjem novih i utvrđivanjem postojećih rimokatoličkih zajednica kroz dušobrižništvo, Caritas, obrazovanje sveštenika i laika, prosvetu, nauku, izdavaštvo.

Pre četiri decenije u Poljskoj položio je večne zavete na redovničku službu, a godinu dana kasnije u Odžacima zaređen je za sveštenika.

Bavio se misionarskom službom na Filipinima, pedagoškim i pastirskim radom u Madlingu u Austriji i Zagrebu, kao i diplomatijom u miisji Svete stolice pri UN u Beču. Na katedru Zrenjaninske biskupije stupio je 5. juna 2008, odlukom pape Benedikta Šesnaestog, gde mu je među prioritetima očuvanje nacionalne svesti i identiteta zbog, kako javno ukazuje, “tendencije u društvu da i Mađari i Hrvati više govore srpski, ali i činjenice da svećenici koriste liturgijske knjige na hrvatskom jeziku”.

Inače biskup Nemet govori mađarski, srpski, engleski, nemački, poljski, italijanski i hrvatski, a vernicima se često obraća na svim jezicima koji se govore u ravnom Banatu, pozivajući ih da “zajedno rade i grade Crkvu na ovim prostorima”. U Zrenjaninu je rado primao političare iz Mađarske, a poznat je i po tvrdom stavu da svi sveštenici i redovnici ove biskupije moraju biti vakcinisani protiv virusa korona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari