Poznat program Svetosavske nedelje u Vranju 1Foto: Dušan Pešić/Danas

Svetosavska nedelja, 33. po redu, biće održana u Vranju, u već ustaljenom terminu od 21. do 27. januara, a okosnicu programa činiće učenici osnovnih i srednjih škola i kulturno-obrazovne ustanove.

Manifestaciju će otvoriti gradonačelnik, Slobodan Milenković, u velikoj sali Galerije Narodnog muzeja, 21. januara, u 19 sati.

Nastupiće i hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“, dok će vladika Pahomije održati prigodnu besedu.

Nakon ceremonije otvaranja, u istom prostoru, biće otvorena i izložba fotografija „Ranohrišćanske grobnice Niša“, autora Zorana Radosavljevića.

Drugi dan manifestacije biće u znaku filmske umetnosti, kada će od 17 i 20 sati, u Pozorištu „Bora Stanković“, biti prikazan dokumentarni film „Lastavice Hristove“, a ulaz je besplatan.

Koncert leskovačkog crkvenog ansambla „Branko“ na programu je 23. Januara, od 19 sati, takođe u velikoj sali vranjskog pozorišta, a ulaz za sve zainteresovane je, takođe, bespatan.

Dan kasnije, 24. januara, od 18.30 časova, u Galeriji Narodnog univerziteta biće otvorena izložba radova učenika osnovnih i srednjih škola, kao i izložba radova nastalih na ikonopisačkoj radionici.

Istog dana, od 19 sati, u kamernoj sali Pozorišta „Bora Stanković“, biće održana promocija knjige „Gazda Gligor“, autora Dušana Đorđević, posthumno priređenog i prerađenog izdanja.

U okviru manifestacije u sredu, 25. januara, tokom dana biće održani interaktivni susreti pisaca za decu Bojana Ljubenovića i Aleksandra Janjuševića sa učenicima osnovnih škola i predškolcima.

Istog dana, od 19 sati, u pozorištu će biti priređen i program pod nazivom „Učenici Svetom Savi u čast“.

Tom prilikom biće pomovisan časopis učenika osnovnih škola „Srećni dani“ i dodeljene nagrade najboljim recitatorima i učenicima koji su na literarnom i likovnom konkursu bili najbolji. Takođe, prigodan program izvešće učenici OŠ „Branislav Nušić“ iz Rataja.

Dan kasnije, pisci za decu nastaviće druženje sa školarcima u školama i mališanima u vrtićima, dok će u pozorištu svoje predstavljanje i druženje sa decom imati i Ljubivoje Ršumović, koji će istog dana, od 13 sati, prisustvovati i svečanom otvaranju renoviranog Dečjeg odeljenja vranjske Javne biblioteke „Bora Stanković“.

U četvrtak, 26. januara, u velikoj sali pozorišta biće održana Svetosavska duhovna akademija na kojoj će zaslužnim kolektivima i pojedincima biti uručena priznanja i nagrade Sveti Sava za 2022. godinu.

Na sam dan Svetog Save, 27. januara, u Sabornom hramu biće održana sveta liturgija, rezanje slavskih kolača odbora manifestacije i škola, a biće organizovana i proslava Savindana u školama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari