Generalna skupština Evropske teatarske konvencije (ETC), koja je prvi put u Novom Sadu okupila predstavnike više od 40 evropskih pozorišta, svečano je otvorena u Gradskoj kući. Učesnike ovog značajnog međunarodnog skupa pozdravili su predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, Žan Klod Beruti, dosadašnji predsednik ETC-a i Aleksandar Milosavljević, upravnik SNP-a. Svečanom prijemu prisustvovali su i pokrajinski i gradski sekretar za kulturu Milorad Đurić i Andrej Bursać.


Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić istakao je ovom prilikom da je obnovljeno Srpsko narodno pozorište doživelo da na svoj jubilej, 150 godina postojanja, bude domaćin značajne manifestacije kakva je Evropska teatarska konvencija.

Evropa nije mogla dati bolji kompliment i na bolji način čestitati ovu značajnu godišnjicu našoj najstarijoj pozorišnoj instituciji od činjenice da danas u Novom Sadu borave umetnici iz najvažnijih pozorišnih institucija iz preko 40 evropskih zemalja. Vojvodina je prepoznata kao evropska regija i nije slučajno da pored teatarske konvencije u našem gradu istovremeno boravi i Evropski studentski orkestar, tako da smo u prilici da uživamo u simbiozi pozorišne i muzičke kulture, rekao je Pajtić i dodao da će Novi Sad i Vojvodina uvek biti otvoreni za ovakve događaje jer doprinose boljem imidžu našeg grada, pokrajine i cele zemlje.

Evropska teatarska konvencija osnovana je 1988. godine radi promovisanja i podržavanja savremenog dramskog teksta kao dela evropskog kulturnog nasleđa, kao i da neguje međusobnu saradnju i umetničku razmenu širom Evrope i van nje. Projekti ETC podstiču mlade talente i povezuju pozorišne profesionalce, streme novoj publici u današnjem evropskom društvu i ističu raznolikost evropskih jezika. Mrežu Evropske teatarske konvencije čine pozorišta iz Albanije, Belorusije, Belgije, Hrvatske, sa Kipra, iz Finske, Francuske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Izraela, Italije, sa Kosova, iz Litvanije, Luksemburga, Crne Gore, Norveške, Poljske, Rumunije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Švajcarske, Turske i Velike Britanije.

Na trodnevnom radnom skupu, koji je do nedelje zasedao u Srpskom narodnom pozorištu i u zgradi Skupštine Vojvodine, razmatrala se tema „Političko pozorište, perspektive srednje Evrope od Istoka do Zapada“, a održavali su se i teatarske radionice kao i sastanci odbora ETC.

Žan Klod Beruti, dosadašnji predsednik ETC-a istakao je da za ovogodišnju konvenciju koja se održava u srcu Evrope, u Novom Sadu, odabrano političko pozorište, jer su autori iz našeg regiona prepoznati širom Evrope, kao talentovani upravo za političko pozorište.

Učesnici konvencije su prisustvovali i na nekoliko predstava SNP-a koje ove sezone obeležava 150 godina postojanja. Poslednjeg dana održavanja Evropske teatarske konvencije, učenici su posetiti Sremske Karlovce.

Tradicionalno negovanje umetničkih vrednosti

Veliko nam je zadovoljstvo što je Novi Sad domaćin ovako značajnog događaja, kao što je jesenja Generalna skupština Evropske teatarske konvencije. Posebno smo ponosni što organizator ovog skupa, Srpsko narodno pozorište, ove godine obeležava veliki jubilej, 150 godina postojanja u našem gradu, kao najstarija profesionalna teatarska institucija u Srbiji. Grad Novi Sad, kao multikulturalna sredina koja tradicionalno neguje umetničke vrednosti, ponosan je što je grad domaćin u kojem prvi put preko 40 predstavnika pozorišta iz cele Evrope radno gostuje i time podstiče umetničku razmenu“, rekao je gradonačelnik Pavličić i poželeo učesnicima uspešan rad i lep provod tokom boravka u Novom Sadu na ovom značajnom teatarskom skupu.

U Novom Sadu i mladi evropski muzičari

Na zvaničnom otvaranju generalne skupštine ETC-a u četvrtak u Gradskoj kući, učesnici i domaćini imali su prilike da čuju Evropski studentski kamerni orkestar koji predvodi koncert majstor Pjer Amojal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari