Pozorišni trg otvoren nakon 290 dana radova 1foto: A. Mandić

Prva faza uređenja gradskog jezgra Novog Sada je završena. Radovi na uređenju obuhvatili su Pozorišni trg, Uspensku ulicu i deo prolaza između Srpskog narodnog pozorišta i TC „Apolo“. Radovi na rekonstrukciji trajali su 290 dana, i koštali su 400 miliona dinara.

Prostor trga popločan je granitnim pločama, postavljene su nove klupe, fontana i žardinjere. Takođe, na pločniku je napravljena „memorijalna traka“, koja predstavlja „uspomenu na nekadašnju malu Jevrejsku ulicu“ koja se na tom mestu nalazila do pre pola veka.

U okviru memorijalne trake poređane su ploče sa ispisanim najznačajnijim događajima u istoriji Novog Sada, koji su hronološki poređani. Traka se završava tzv. „informativnim stubom“. Od potpornog zida oko pozorišta napravljena je kontinualna klupa, i izgrađena biciklistička staza sa podnim osvetljenjem

Postavljene su i nova autobuska stajališta, i zasađeno je 25 novih stabala, te je sada jedna trećina prostora pod zelenim površinama.

– Postavljena je savremena telekomunikaciona oprema, a digitalna signalizacija podrazumeva totem sa interaktivnom mapom grada, digitalnu tablu ispred SNP-a za objavljivanje repertoara pozorišta, uređaj sa LED ekranom koji prikazuje odbrojavanje dana do proglašenja Grada Novog Sada Evropskom prestonicom kulture i dva displeja u sklopu BUS stajališta koji sadrže podatke iz nadležnosti JGSP, tj. informacije o bus linijama, red vožnje, servisne informacije – navodi se u saopštenju iz gradske uprave.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio je da u okviru uređenja gradskog jezgra sledi rekonstrukcija Trga slobode, Njegoševe ulice, i ulica Kralja Aleksandra i Modene, ali je istakao da sledeće godine neće biti aktivnosti po tom pitanju zbog Evropske prestonice kulture.

Radovi na rekonstrukciji fasade Srpskog narodnog pozorišta, dekorativnog osvetljenja i rasvete nadstrešnice glavnog ulaza u SNP, uz parterno uređenje oko Uspenske crkve, finansiraju se sredstvima AP Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari