Subotičkom reditelju i direktoru pozorišta „Deže Kostolanji“ Andrašu Urbanu kragujevačko pozorište uručiće tradicionalnu nagradu „Joakim Vujić“ za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji, na Dan pozorišta i istovremeno praznik srpske državnosti – Sretenje. Tako se, gotovo nehotično, na simboličan način desilo da Srbija oda počast jednoj od svojih tzv. manjina za značajan doprinos na polju sopstvene kulture.

„Živeti kao drugačiji ili kao manjina uvek nosi neke frustracije i osećaj nepravde, ali vam obezbeđuje i jedan specifičan pogled: povremeno vam se čini da određene stvari razumete drugačije, slobodnije, nezavisnije … Manjina sam i u Srbiji i u Mađarskoj. To često nameće osećaj da nigde niste kod kuće, a imate lepe trenutke kada primećujete da ste kao kod kuće i tamo i ovde”, kazao je Urban jednom onlajn magazinu.

„Urbanov teatar je jednostavan, kaže se u obrazloženju žirija nagrade „Joakim Vujić“ i objašnjava: „Gola scena, stolice i akteri, energija, ritam, tekstovi klasika i bit-generacije, inventivne psovke i performerski nastupi koji više podsećaju na život nego na glumu. Urban traga za pozorištem strasti, brzine, dinamike i u svojim traganjima prevazilazi nacionalne suženosti.“

Poetika Urbanovih dela čuvena je, a on opominje da nije poezija glupa priča o lepršavim dušama, da ozbiljna poezija ostvaruje neku vrstu istine, bolne i lepe.

Urban je rođen 1970. u Senti, a živi i radi u Subotici. Studije režije završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Osnovao je međunarodni pozorišni festival Desire Central Station. Pozorišnoj javnosti poznat je kao hroničar, ali nadasve, kritičar vremena i prostora u kojem pokušavamo da živimo. Režirao je tridesetak produkcija, a dobitnik je brojnih nagrada, među njima i prvi put prošle godine dodeljenog priznanja Tradicija avangarde, koja bolje nego bilo šta drugo opisuje njegov rad. Jer, predlošci Urbanovih predstava su dramski klasici poput Nušićeve „Ožalošćene porodice“, Mihizovog „Banović Strahinje“ ili, najnovije, „Koštane“ Bore Stankovića, u kojoj progovara o aktuelnim temama manjinskih prava i diskriminacije uopšte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari