Drugim povratkom Stefana Babovića u Partizan nastavljena je stara, mnogo puta proverena i najvećem broju slučajeva uspešna praksa ponovne saradnje crno-belih s fudbalerima koji su stasali u njihovoj Omladinskoj školi ili u nekom trenutku svojih karijera nosili dres kluba iz Humske.


Naročito odomaćene u vreme dok je igrački sastav krojio sportski direktor Nenad Bjeković. Kad god bi im zafalilo kvalitetnih, a iskusnih i „parnom valjku“ privrženih pojačanja na domaćem tržištu i(li) ne bi imali dovoljno novca za dobre novajlije sa stranim pasošima Bjeković i njegov najbliži saradnik, generalni sekretar Žarko Zečević, a kasnije i njihovi naslednici iz uprave odnedavno bivšeg predsednika Dragana Đurića, pozivali su bivše Partizanove vedete. A ovi uglavnom prihvatali ponudu da karijere ožive, ubrzaju, privedu kraju ili ih završe na dobro poznatoj adresi. I svima je bilo lepo i korisno. Klupski čelnici bi trenerima dovodili momke od znanja i poverenja, kojima nisu bili potrebni meseci i godine za adaptaciju, s dragocenom kilometražom u jačim ligama. Novi (stari) igrači bi, pak, dolazili na poznat teren, među svoje ljude i navijače, bez zebnje za minutažu i straha od neprihvatanja. Spoj tog nekada manje a nekada većeg iskustva povratnika i energije najboljih klinaca iz klupske „fabrike talenata“, uz asistenciju nekoliko sjajnih stranaca (Diara, Kleo, Žuka, Moreira, Vest..), doneli su Partizanu brdo titula, nekoliko nacionalnih Kupova, česta učešća u Ligi UEFA/Evrope i dva plasmana u Ligu šampiona u poslednjih petnaestak godina.

Najpoznatiji i najcenjeniji povratnik je aktuelni kapiten Saša Ilić, koji je drugi mandat počeo posle epizode u Selti, a naredni put nakon razilaska s timom Salcburga, pošto je u međuvremenu stekao veliko poštovanje u Galatasaraju. Starom jatu su se vraćali i sadašnji sportski direktor Dragan Ćirić (stigao iz Valjadolida), Zoran Mirković (Fenerbahče), Ivan Tomić (Rajo Valjekano), Albert Nađ (Elče), Mladen Krstajić (Šalke), Zvonimir Vukić (Moskva), Ivica Iliev (Makabi Tel Aviv), Ivica Kralj (PSV), Nenad Đorđević (Džef junajted), Milan Smiljanić (Espanjol), Niša Saveljić (Istr), Lamine Diara (Al Šabab)….

Bilo je tu i tamo promašaja i novih brzih razlaza, ali ni to ni nevelika obeštećenja od sledećih prodaja i ekonomski neisplativi direktni odlasci u penziju nisu dovoljni da bi doveli u pitanje smisao ovakvih poteza, pa se pristalice Partizana nadaju da će jednog dana ispuniti obećanja i vratiti se u klub Stevan Jovetić (Mančester siti), Lazar Marković (Liverpul), Matija Nastasić (Šalke), Aleksandar Mitrović (Anderleht), Zoran Tošić (CSKA), Antonio Rukavina (Viljareal) i drugi momci, koji grade uspešne karijere preko granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari