– Loznica je, poput nekih drugih gradova u Srbiji, dobila svog „potrčka“, osobu koja će za mušteriju, po pozivu i za mali honorar, nabaviti određenu stvar ili učiniti neku uslugu. Preduzimljvi Željko Polić (30) dosetio se da bi ovim poslom mogao sebi i svojoj porodici da obezbedi egzistenciju a da za to ne uloži mnogo novca.

Koristi mobilni telefon, automobil i bicikl koje je već posedovao, pa mu osim volje i truda za obavljanje ovog posla ništa drugo i ne treba. Supruga Maja mu je, inače, predložila ovaj posao jer nema skoro nikakvog ulaganja, osim nešto novca u novčaniku potrebnog za kupovinu namirnica.

– Odlučio sam se za ovaj posao jer ga još niko nije radio u Loznici a odmah donosi novac, koji mi je neophodan za život – priča Željko, koga u Loznici mnogi znaju po nadimku Kobra. Kaže da je za mesec dana od kako je krenuo sa firmom „Potrčko“, uglavnom bilo poziva za uplatu računa, nabavku cigareta, hleba, mleka, kafe, voća, povrća, piva ili lekova. Za svaki račun dobije po 100 dinara, a ponekad se desi da zadovoljna mušterija ostavi još 20 ili 30 dinara bakšiša. Za narudžbinu preko 1.000 dinara, prvo dođe kod mušterije kako bi uzeo novac, pa onda odlazi u kupovinu. Godinama kupuje po prodavnicama i pijacama, pa se lako snalazi oko pronalaženja naručene robe. Radi od sedam ujutro do 21 sat uveče, a najčešći pozivi su tokom prepodneva. Potrebno mu je 10 do 30 minuta da usluži mušteriju.

Najviše mu se javljaju gosti kafića za kupovinu cigareta ili vlasnici radnji za uplatu računa, ali ima i poziva penzionera kojima je neophodno kupiti lek. Bilo je i nabavke piva za porodično slavlje, jer domaćini nisu stigli da to obave. Iako je bilo dana kada nije bilo poziva, Željko je ipak zadovoljan, jer smatra da je ovo kratak period da bi svi ljudi u Loznici saznali za njega.

On će ovih dana iskoristiti svoje drugo zanimanje – letenje paraglajderom, da iz vazduha izbaci flajere na kojima građane obaveštava o broju telefona na kojem ga mogu pronaći. Kada posao krene, planira da zaposli svoje drugare u paraglajding klubu, kojima je takođe posao neophodan.

Završio je srednju tehničku školu u Loznici, ali je „u struci“ radio tek jedno kratko vreme, u lozničkoj građevinskoj firmi „Zidar“. U međuvremenu se bavio raznim stvarima. Bio je planinar, speleolog, hvatač zmija, taksista, maser, čak zubni tehničar… Pošto je u vojsci bio padobranac, svoje letačko znanje iskoristio je za paraglajding. Već 11 godina leti paraglajderom, a pre dve godine osnovao je paraglajding klub „Kobra“ i do sada je već organizavao dva republička takmičenja u letovima sa obližnje planine Gučevo. Letenje mu, međutim, donosi samo duhovno zadovoljstvo, a kućna dostava trebalo bi da popuni porodični budžet.

Planinar, hvatač zmija, maser…

Željko Polić je završio srednju tehničku školu u Loznici, ali je „u struci“ radio tek jedno kratko vreme, u lozničkoj građevinskoj firmi „Zidar“. U međuvremenu se bavio raznim stvarima. Bio je planinar, speleolog, hvatač zmija, taksista, maser, čak zubni tehničar… Pošto je u vojsci bio padobranac, svoje letačko znanje iskoristio je za paraglajding. Već 11 godina leti paraglajderom, a pre dve godine osnovao je paraglajding klub „Kobra“ i do sada je već organizavao dva republička takmičenja u letovima sa obližnje planine Gučevo. Letenje mu, međutim, donosi samo duhovno zadovoljstvo, a kućna dostava trebalo bi da popuni porodični budžet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari